Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Чим дивували на мистецькому заході "Леся 150. Мрійниця, вершниця"

Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
1/4
Сьогодні, 19 червня, у Судовій Вишні, що неподалік Львова, розпочався культурно-дипломатичний захід під назвою "Леся – 150. Мрійниця, вершниця". Про це повідомили 19 червня Гал-інфо у пресслужбі ЛОДА.

Його головна ідея: показати постать поетеси Лесі Українки через призму її грузинського десятилітнього періоду життя і творчості.

Чимало сторінок біографії видатної українки достеменно не вивчені, або ж успадковані від радянських дослідників. З огляду на це, більшого значення набуває той період життя і творчості Лесі Українки, який вона провела в Грузії. 

Долучився до мистецького заходу й очільник Львівщини Максим Козицький.

"Якби Леся Українка жила у нас час, то почувала б себе цілком комфортно. Сильна і незалежна, незламна і волелюбна, Леся Українка – це жінка-революція, жінка-геній, жінка-мислителька і справжня аристократка. Тепер ми чудово розуміємо її роль та рівень, на який письменниця вивела українську літературу. Леся Українка для нас не просто жінка в нашій літературі, а визначна особистість української історії. Сьогодні подія має не лише культурне, а й дипломатичне спрямування. Адже захід присвятили й Дням Грузії в Україні. Знаю, що Леся Українка була знаною мандрівницею – географія подорожей письменниці охоплює три континенти. А одним із важливих етапів у її житті був грузинський період творчості. Дякую усім причетним за організацію надзвичайно цікавого мистецького заходу й те, що таким чином популяризуєте українську культуру", - зазначив голова Львівської ОДА.

Як відомо, письменниця любила коней. Її любов до благородних тварин у процесі виховання прищепили батьки. Особливо Леся Українка мала нагоду любуватися скакунами на Кавказі. Тому не дивно, що головною локацією події обрали саме Австрійські конюшні ХІХ ст. Вони єдині в Україні, що збереглись до сьогодні в автентичному вигляді.

Серед основних атракцій: конюшні, кінне поло, виставка картин сонячних дітей-художників, книжкові презентації, майстер-класи для дітей, конкурс малюнків, а також презентація інтерактивної гри «Моя непізнавана Леся».  Також гості зможуть побачити театральний етюд-уривок «Лісової пісні», показ етноодягу з різних регіонів.

Музичний супровід забезпечив симфонічний оркестр, завдяки якому впродовж заходу лунали українські та грузинські мелодії. Наприкінці усі могли почастувати стравами грузинсько-української кухні.

Авторками ідеї та кураторками проєкту стали Христина Береговська та Емілія Худа. Подія відбувається за підтримки Львівської обласної державної адміністрації та Львівської обласної ради.

Довідково: у Києві Лесі Українка познайомилась зі студентом з Грузії Нестором Гамбарашвілі, який часто розповідав їй про свою Батьківщину. Поетеса так захопилася розповідями нового знайомого, що захотіла відвідати цей край. У 1903 році їй випала така нагода. Відтоді й упродовж наступних 10 років Леся Українка часто відвідувала Грузію, водночас надихалась на створення своїх творів. До прикладу, її твір «Мрії в бурю» був написаний саме у той період. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ