Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Данія підтримуватиме відбудову громад в Україні спільно з ООН

Данія стала першим донором Фонду відновлення громад України (Ukraine Community Recovery Fund, UCRF), що започаткований ООН разом з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, - інформують у Міністерстві.
Фото:Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

UCRF покликаний підтримувати інвестиції у відбудову житла, енергетичної та соціальної інфраструктури, гуманітарного розмінування, а також в економічний розвиток на місцевому рівні. Концепція фонду була презентована влітку 2023 року на Конференції з відновлення України в Лондоні.

«Відновлення кожної окремої громади дорівнює відновленню всієї України. Швидкість відновлення прямо залежить від спроможності громад. Вони розуміють свої потреби найкраще. Децентралізація зміцнила громади та дала їм можливість керувати своєю діяльністю.

Символічно, що першим донором нового Фонду стала Данія. Зараз країна демонструє взірцевий приклад партнерства з Миколаєвом та Миколаївською областю у зміцненні стійкості. Я впевнений, що ця співпраця з ООН стане успішним практичним інструментом для подальшого розвитку Фонду», – прокоментував Віцепрем'єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

З 2022 року Данія працює над відновленням Миколаєва та Миколаївської області, надаючи різноманітну підтримку, від генераторів і систем питної води на ранньому етапі до допомоги з комплексним відновленням соціальної інфраструктури та цілих житлових кварталів зараз. Протягом цього процесу ООН підтримували Данію.

Ukraine Community Recovery Fund покликаний доповнити та підсилити роботу вже існуючого з 2019 року Українського гуманітарного фонду ООН (Ukraine Humanitarian Fund, UHF). З лютого 2022 року UHF отримав понад $350 мільйонів внесків від 31 донора та надає мільйонам людей гуманітарну допомогу.

За словами постійної координаторки гуманітарних питань ООН в Україні Деніз Браун підтримувати відбудову громад в Україні попри війну важливо, аби зменшити їх залежність від гуманітарної допомоги в майбутньому. Вона переконана, що внесок Данії в роботу Ukraine Community Recovery Fund є важливим, адже він стане каталізатором подальших внесків до Фонду.

Від початку війни підтримка від Данії Україні сягнула приблизно €565 мільйонів військової допомоги та €192 млн цивільної, у тому числі гуманітарних внесків. Основні сфери підтримки: військова, гуманітарна, гостра кризова підтримка, підзвітність, розмінування, захист жінок та дітей, та боротьба з корупцією.

Данія закріпила за Україною десять цивільних експертів: дев’ять у Консультативну місію ЕС та одного в ОБСЄ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ