Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - 145 років тому народився український льотчик Сергій Уточкін
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - 145 років тому народився український льотчик Сергій Уточкін

12 липня 1876 р. – в Одесі народився Сергій Уточкін, льотчик-випробувач, спортсмен.
Сергій Уточкін

Народився в Одесі, навчався в одеській Рішельєвській гімназії (1886-1891).

Це була надзвичайно обдарована особистість. Чемпіон країни з велосипедних перегонів, неодноразовий призер автомобільних й мотоциклетних перегонів. Сергій Уточкін заснував в Одесі дві футбольні команди, займався багатьма іншими видами спорту (теніс, фехтування, гребля, ковзанярський спорт, плавання, бокс, боротьба). Стрибав із парашутом, пірнав у водолазному костюмі. Сам збудував яхту і перемагав у регатах. Його не могли спинити ні травми, ні падіння, не переломи.

В 1907-му здійснив самостійний політ на повітряній кулі і згодом повністю захопився авіацією. Першій політ на аероплані в Одесі 15 березня 1910-го зробив його другим льотчиком Російської імперії (тижнем раніше такий же політ здійснив Михайло Єфімов). 21 і 24 квітня 1910 року літав у Києві. Пізніше демонстрував польоти в інших містах (у т.ч. у Житомирі, Ніжині) і за кордоном. Надалі на рахунку Сергія Уточкіна сотні показових польотів, серед яких безстрашний переліт Петербург – Москва за несприятливих погодних умов.

Побачені в дитинстві польоти Уточкіна закохали в небо творця космічних ракет Сергія Корольова, а також майбутніх авіаконструкторів Павла Сухого, Миколу Полікарпова, Сергія Іллюшина і неймовірну кількість хлопчаків.

Серйозні проблеми з психікою почалися у нього ще 1913 року, після невдалого перельоту за маршрутом Москва-Петербург. Льотчик потрапив у серйозну аварію, ледве вижив. Від страшного болю рятувався наркотиками; невдовзі з’явились і перші наслідки такого «лікування» – почали ввижатися переслідувачі. Друзі (серед них і Купрін) збирали гроші на його лікування, але він тікав з клінік; його ловили, а він знову тікав…

Помер Сергій Уточкін на 40 році життя в петербурзькій психіатричній лікарні. 

Наступного дня після смерті Уточкіна в одеській газеті «Южная мысль» з’явився некролог, підписаний відомим спортивним журналістом Ембросом: «Величезна більшість знала тільки Уточкіна-спортсмена. Люди, що знали його близько, з перших же моментів зближення раптом переконувалися, ...є ще інший, ретельно захований від натовпу. Мало хто знав мрійника романтика, закоханого в сонце, і море, шукача краси в житті, в якому було щось від Дон-Кіхота, щось від Глана, щось від античного філософа-стоїка... Біля його колиски було багато добрих фей, що розкидали свої дари, але зла фея їх обплела ниткою трагізму». Некрологи з’явились не лише в одеських, але й в петербурзьких газетах. Щоправда, звістка про смерть видатного авіатора губилась серед повідомлень про воєнні дії, адже йшла Перша світова війна. Уточкін був одним із перших (ще дитячих) ідеалів конструктора Сергія Корольова. В Одесі знаменитому земляку встановлено пам’ятник.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ