Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - 150 років тому народився Микола Юнаків
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - 150 років тому народився Микола Юнаків

6 грудня 1871 у м. Чугуїв на Харківщині народився Микола Юнаків, генерал-полковник Армії УНР.
Микола Юнаків

Про це інформує спільнота Календар Українця у фейсбуці.

Рід Юнаківих походив з Бузького козацького війська. Закінчив Орловський Бахтіна кадетський корпус, Перше Павловське військове училище, Миколаївську військову Академію Генерального штабу Московитської імперії у Петербурзі, захистив дисертацію на тему «Похід Карла ХІІ в Україну в 1708-1709 роках».

На посаді професора академії написав двотомну працю про війну 1708-1709 в якій аргументовано розвінчував твердження московитських істориків про військовий геній царя Петра І. Останнє звання в московитській армії генерал-лейтенант.

З розвалом Московської імперії - активний учасник українізації війська. В період Гетьманату керівник Головної шкільної управи ІІ генерал-квартирмейстерства та Комісії з утворення військових шкіл й академій Генерального штабу.

За часів Директорії - Головний інспектор Військ УНР, начальник Штабу Головного Отамана об'єднаних армій УНР і ЗУНР (08.1919-01.1920), один з творців військової операції з визволення від більшовиків Правобережної України та Києва. Військовий радник Української дипломатичної місії у Варшаві (1920), учасник укладення Варшавського договору (1920), короткий час військовий міністр в Уряді А. Лівицького, голова Вищої військової ради УНР при Головному Отамані С. Петлюрі. Після поразки УНР на еміграції у Тарнові член Ради Українського Центрального Комітету, голова Українського воєнно-історичного товариства (1929-1931), член редакційної колегії журналу «За Державність». Автор низки військово-історичних праць.

Помер у м. Тарнів у Польщі 1.08.1931.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ