Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Волинь

День в історії – «Чорний четвер» і початок «Великої депресії»

24 жовтня 1929 року став одним із найчорніших в історії американської економіки. Американці в одну мить замість цінних отримали не варті нічого папери. А біржовий крах 1929 року став провісником Великої депресії

До моменту великого краху американці роками купалися у грошах. Це було пов'язано із великою кількістю наукових відкриттів. Із винаходом електроенергії з’явилась величезна кількість нових продуктів. Банки пропонували низькі кредити. Тож все більше людей купували нові товари, житло, автомобілі та одяг. І все частіше – у борг.

Справжньою лихоманкою стало вкладення грошей у акції. Багато американців віддавали на біржу останні заощадження й загрузали у боргових ямах. При цьому ціна акцій нестримно зростала.

Курс акцій почав падати уже на початку вересня 1929 року. Та стрімголов він пішов униз у четвер 24 жовтня. Вкладників охопила паніка, й вони прагнули якомога швидше позбутися цінних паперів. Цей день увійшов в історію як "чорний четвер". Тоді було продано майже 13 мільйонів акцій. Біржовий телетайп не встигав повідомляти про продажі й продовжував працювати іще 4 години після закриття біржі.

Тисячі людей у США стежили за крахом нью-йоркської біржі. Під її будівлею зібрався величезний натовп. Розорені вкладники з розпачу почали вистрибувати з вікон. Паніка поширювалась, упродовж кількох днів після "чорного четверга" люди відчайдушно намагалися позбутися акцій, які перетворилися в звичайний папір.

У результаті краху 1929 року було втрачено 25 мільярдів доларів, що за сьогоднішнім курсом складає близько 320 мільярдів. Із середини листопада акції почали потроху дорожчати. Та через кілька місяців знову обвалилися, як і уся американська економіка, що вступила у Велику депресію.

24 Канал

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ