Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: День в історії – народився Джеймс Мейс
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії – народився Джеймс Мейс

18 лютого 1952 року народився Джеймс Ернест Мейс — історик, політолог, дослідник Голодомору в Україні. Саме завдяки його дослідженням світ дізнався про Голодомор в Україні. Джеймс Мейс започаткував традицію запалювати свічки пам'яті за жертвами Голодомору

З 1981 р. на запрошення Гарвардського інституту українських студій Мейс починає допомагати Робертові Конквесту в роботі над його книгою «Жнива скорботи». Тоді ж публікує перші матеріали про Голодомор.

1986-го українська спільнота лобіює створення Комісії Конгресу США із вивчення голоду 1932-1933-го. Упродовж чотирьох років Мейс координує діяльність Комісії. Хоча він не був її членом, організацію називали Комісією Мейса. Результат роботи – тритомник на основі майже двох сотень усних свідчень очевидців про штучний голод, влаштований комністичним режимом 1932-1933-го. В Україні його перевидали 2008 року.

Джеймс Мейс написав звіт Комісії, який був затверджений Конгресом, а отже став не лише науковим, а й політичним документом. Уперше на ґрунтовній науковій базі Голодомор було визнано геноцидом. Визначили такі механізми геноциду: «максимальну конфіскацію сільськогосподарських продуктів у населення села», «обмеження виїзду селян за межі свого району», «знищення навіть тих поміркованих національних прав, які були до того».

1993-го Джеймс Мейс переїхав до України. Працював у Києво-Могилянській академії, займався політологією і дослідженням Голодомору. «Мені судилася така доля, що ваші мертві вибрали мене. Не можна займатися історією Голокосту та не стати хоч би напівєвреєм, як не можна займатися історією Голодомору й не стати хоча б напівукраїнцем», – писав у своїй колонці в газеті «День».

Саме Джеймс Мейс запропонував запалювати свічки в знак пам’яті за померлими від Голодомору, щоб вони освітили «майбутнє без жертв, без насильства, без жахів».

Помер 3 травня 2004 року. Похований у Києві на Байковому кладовищі. 2005 року його посмертно нагороджено орденом Князя Ярослава Мудрого.

Український інститут національної памʼяті

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ