Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

День в історії – народився Франц Кафка

Франц Кафка — австрійський письменник, один з фундаменталістів модерністської прози. Творча спадщина письменника включає в себе три незакінчених романи, кілька збірок новел і притч, афоризми, листи і щоденники. За життя опублікував лише кілька збірок і оповідань, які не притягали особливої уваги до його творчості. Основна слава прийшла посмертно, коли всупереч заповіту, його душоприказник не став знищувати рукописи, а опублікував їх

Кафка народився в Празі 3 липня 1883 року в єврейській родині. Батько був комерсантом із середнім достатком. Навчався в початковій школі, після закінчив гімназію в 1901 році. Потім він вступив до Карлового університету в Празі, після чого став доктором права.

У 1906 році отримав ступінь доктора юридичних наук, почав кар’єру в страховій фірмі. Взагалі завжди дуже роздратовано ставився до своєї роботи і не вважав її чимось важливим. Більшу частину зусиль докладав до літературної діяльності. Перебував на дрібних посадах до самого відходу на пенсію.

У 1909 році були надруковані два уривки з незакінченого оповідання «Опис однієї боротьби». 1911 рік — подорожував по Італії, Франції, Швейцарії.

У 1912 році почав роботу над романом «Зниклий безвісти» (пізніше названим «Америка»), написав новели «Вирок» і «Перетворення».

Публікація збірника «Споглядання» припала на 1913. А в 1914 році почав писати роман «Процес». У 1917 році захворів на туберкульоз.

У 1919 році була опублікована збірка новел «Сільський лікар», і було написано оповідання «Лист батькові». У 1922 році через хворобу, був змушений вийти на пенсію. Почав роботу над романом «Замок», підготував до друку збірку новел «Голодарь», повість «Дослідження одного собаки», оповідання «Нора».

3 червня 1924 помер в санаторії поблизу Відня.

У житті Кафки було багато проблем, як зовнішніх, так і внутрішніх. Він був дуже хворий величезною кількістю захворювань. Були складні стосунки з батьком. Так і не вдалося створити сім’ю, не дивлячись на те, що жінки в житті і були. Все це відбилося в світогляді письменника, і в його складних, абсурдних і часом страшенно-прекрасних, шокуючих творах. В яких філософія втрачається в абсурді, а реальність занадто тісно переплетена з вимислом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ