Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - народився Роман Шухевич
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - народився Роман Шухевич

1/3
101 рік тому, 30 червня, народився Головнокомандувач УПА Роман Шухевич.
Раннє дитинство Роман провів у Краковці та Камінці Струмиловій на Львівщині, де його батько працював у судах. Після вступу до Академічної гімназії батьки віддали сина на проживання у Львів до бабусі і дідуся - відомого етнографа Володимира та Герміни Шухевичів. 
Окрім них значний вплив на Романа в дитинстві мав також Євген Коновалець, який деякий час винаймав у Шухевичів кімнату разом із січовим стрільцем і викладачем гімназії Степаном Шахом. 
У школі Роман вчився добре, його річні свідоцтва за 1921 - 1924 pоки містять переважно оцінку “дуже добре” з основних предметів. Лише в 1923 - 1924 навчальному році він мав з релігії, польської та давньогрецької мови оцінки “добре”, а з німецької - “достаточну”. 
Юнак також займався музикою та співом: на початку 1930-их вступив на заочне навчання до Музичного інституту імені Лисенка по класу фортепіано. Разом із братом Юрієм він навіть виступав у Львівській Опері. 
Квартиранти Шухевичів згадували, що коли в домi починалися суперечки, Роман сідав за фортепіано — грав і співав iз «Наталки Полтавки»: «Де згода в сімействі, там мир і тишина», після чого сварки вщухали.
Хлопець був надзвичайно вправним спортсменом: будучи студентом, поставив рекорд у змаганнях з бігу з перешкодами на 400 метрів та у плаванні на 100 метрів на Запорізьких іграх у Львові 1923 року. Після чого жартував, що має за ціль переплисти Ла-Манш. Також добре грав футбол, їздив верхи і  танцював.
Роман у юності також був активним пластуном. В одній із облікових пластових карток юнака його охарактеризували так: “Найліпший з гуртка. Честолюбивий. Войовничий. Енергійний”.
Проект Локальна Історія
Джерела: http://www.istpravda.com.ua/articles/5135e0a1f0e24/
https://storinka-m.kiev.ua/article.php?id=620
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ