Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - самоспалення Яна Палаха
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - самоспалення Яна Палаха

16 січня 1969 року чеський студент Ян Палах здійснив акт самоспалення в Празі на знак протесту проти вторгенння військ СРСР на територію Чехословаччини

Ян Палах був студентом спеціяльності "історія та політекономія" філософського факультету Карлового університету в Празі. 16 січня 1969 року, обливши себе бензином, він скоїв самоспалення поблизу Національного музею на Вацлавській площі в Празі на знак протесту проти окупації Чехословаччини військами Радянського Союзу та інших країн Варшавського договору та для того, щоб пробудити у співвітчизників почуття людської гідності.

Ян помер за 3 дні після акту самоспалення в клініці Карлового університету. 25 січня 1969 року похорони Палаха на цвинтарі Ольшани перетворилися на політичну демонстрацію. У жовтні 1973 року тіло Палаха було таємно ексгумовано співробітниками спецслужб й піддано кремації з наступним перенесенням на цвинтар у рідному місті Палаха Вшетати.

Вчинок Яна Палаха надихнув ціле покоління чеських студентів, коли ті протестували проти комуністичної влади у 1989 році під час Оксамитової революції - тоді цілий тиждень демонстрацій назвали "тижнем Яна Палаха". Згодом рештки Яна Палаха знов перепоховали на Ольшанському цвинтарі.

Дивіться також архівне відео, що ілюструє вторгнення військ СРСР на територію Чехословаччини

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ