Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - Центральною Радою прийнято ІІ Універсал
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - Центральною Радою прийнято ІІ Універсал

16 липня 1917 року Центральною Радою прийнято ІІ Універсал, що зафіксував домовленості з Тимчасовим урядом Росії про статус України та повноваження Центральної Ради і Генерального Секретаріату.
ІІ Універсал Української Центральної Ради. Фото: hai-nyzhnyk.in.ua.

Проголошення Українською Центральною Радою автономії України (І Універсал) змусило Тимчасовий уряд відреагувати на вимоги українців. Вже 12 липня 1917-го до Києва прибула урядова делегація (міністри Михайло Терещенко, Іраклій Церетелі, до яких приєднався Олександр Керенський) і після двох днів гострих дебатів відбулася легітимізація Центральної Ради.

Тимчасовий Уряд визнавав право України на автономію, а Центральну Раду і Генеральний Секретаріат – органами державної влади в Україні. Натомість українці погоджувалися не претендувати на повну державну незалежність і передавали питання про форму автономії для вирішення на Всеросійських Установчих зборах. Важливим моментом стало розширення Центральної Ради за рахунок представників національних меншин.

Коментуючи ІІ Універсал, Сергій Єфремов писав у «Новій раді»:

«В йому вона [Центральна Рада] обертається тепер не до «народу українського», як перше, а до «громадян землі української» – всіх громадян, без ріжниці національної, бо від сього часу Центральна Рада, поповнена заступниками од національних меншостей, робиться вже краєвим органом власти державної, а не тільки, як було досі, національним органом морального впливу. В цьому перетворенні, цілком логичному і неминучому з погляду інтересів розвитку, й лежить центр і вага всієї події. Народилась краєва власть, упали кайдани централізму, що з самого 1654 року душили думку, слово і діло на Україні, – і визволена з задушливих оцих обіймів централістичної системи, наша сторона зможе тепер вільно рушити в свою дальшу путь – до повної автономії в вільній федерації народів Росії. Це коли хочете, теж революція, яка своїми наслідками не подається перед революцією останніх днів місяця лютого. Тоді роздушено гидру політичної неволі, тепер же знищено – бодай на віки – не менш шкодливу гидру неволі національної, що йшла невідступно за централістичною системою, нею живилася на шкоду і всьому цілому, й частинам».

Однак українці неоднозначно сприйняли ІІ Універсал, багато хто вважав його кроком назад. Зокрема, саме ІІ Універсал став каталізатором для виступу полуботківців 18-20 липня 2017-го.

УІНП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ