Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

День в історії - викрадення «Мони Лізи»

21 серпня 1911 року з Лувру у Парижі викрали відому картину Леонардо да Вінчі «Мона Ліза». Знайшли картину лише через два роки в Королівстві Італія.

Відома картина «Мона Ліза», яка була написана італійським художником Леонардо да Вінчі близько 1503 року, здобула всесвітню славу саме після зухвалого викрадення.

Цього дня у 1911 році, близько третьої години картину викрали із Лувру. Незважаючи на негайні розшукові дії жандармів та перекриття вокзалів та портів пошуки не дали результату. Картину шукали цілих два роки, а увесь цей час на місці оригіналу висіла копія в жалобній рамі.

«Мону Лізу» знайшли лише у грудня 1913 року. Викрадач. який представився італійцем, що намагався «повернути Італії скарб Леонардо», у листі запропонував флорентійському антиквару Альфредо Джері купити у нього картину.

Антиквар погодився і коли переконався, що перед ним оригінал, то здав викрадача в поліцію.

Як з’ясувалося, картину Леонардо викрав 32-річний італійський маляр Вінченцо Перуджа, який у 1910 році працював у Луврі. Він разом із двома спільниками викрав картину та вивіз її у США. Там вони дорого продавали копії картини видаючи їх за оригінал. Коли спільники посварилися через гроші Вінченцо Перуджа  забрав оригінал «Мони Лізи» та повернувся в Європу. Картину вирішив продати, щоб заробити на життя.

Слідство у цій справі тривало майже два роки. Крадія ув’язнили на рік.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ