Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
НовиниДень в історії - визволення Володимир-Волинського від фашистських загарбників
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - визволення Володимир-Волинського від фашистських загарбників

Фото Володимир-Волинська міська рада
Фото Володимир-Волинська міська рада
Фото Володимир-Волинська міська рада
Фото Володимир-Волинська міська рада
1/2
Як повідомили 20 липня Гал-інфо у прес-службі Володимир-Волинської міської ради, у Володимирі вшанували пам’ять загиблих в боях за визволення міста від нацистських загарбників

20 липня у Володимирі-Волинському віддали шану полеглим у боях за визволення Володимира-Волинського від нацистських загарбників у роки Другої світової війни.

Цьогоріч у Володимирі відзначають 76 річницю визволення міста від фашистських загарбників.

Вшановуючи пам’ять усіх, хто віддав життя в ім’я Батьківщини, на площі Героїв  відбулося покладання квітів до обеліску Слави. У заході взяли участь заступник міського голови, секретар міської ради Олег Свідерський, керуюча справами виконавчого комітету міської ради Ірина Ліщук, представники ветеранських організацій.

Присутні віддали шану солдатам, які в часи воєнного лихоліття визволяли рідну землю від фашистських загарбників. Досі епізоди військової звитяги, самовідданості воїнів, які не схилили голови перед ворогом, живуть в наших серцях завдяки спогадам очевидців, пожовклим архівним сторінкам та світлинам.

Гірко визнавати, але українцям знову довелося стати на захист своєї країни, її свободи та територіальної цілісності. Біля дошки Пам’яті загиблим учасникам АТО (ОСС) згадали усіх жителів міста та району, які поклали свої життя за незалежність, та вшанували їх хвилиною мовчання. Живі квіти лягли до портретів загиблих у знак шани та спомину про їхній подвиг.

Довідково: У 1944 році 1-й Український фронт розгорнув бойові дії за визволення Західної України. Володимир-Волинський був одним із міцних вузлів опору німецько-фашистських окупантів.

Війська правого флангу 3-ї гвардійської армії 18-го липня зав’язали бої на підступах до міста, які тривали три дні. Частини 72-ї, 88-ї і 214-ї німецьких піхотних дивізій намагалися будь-що утримати місто у своїх руках. Для їх розгрому командуючий 3-ою гвардійською армією виділив 120-й стрілецький корпус під командуванням генерал-майора С. І. Донськова. Частини 197-ї стрілецької дивізії, які вийшли на східну околицю Володимира-Волинського, зустріли опір ворога.

Тоді командир дивізії полковник Ф. С. Даниловський направив основні сили в обхід міста з півночі. В той же час з півдня противника атакували частини 218-ї стрілецької дивізії.

20-го липня гітлерівський гарнізон був розгромлений. Військовим з’єднанням і частинам, які відзначились у цих жорстоких боях, було присвоєно найменування Володимир-Волинських.

Москва 20-го липня 1944 року на честь визволення стародавнього міста України салютувала 20-ма артилерійськими залпами із 224-ма гармат. 23-го липня з нагоди перемоги над ворогом у Володимирі-Волинському відбувся мітинг, в якому взяли участь більш як 3 тисячі жителів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ