Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На V фестиваль «Відкриваємо Падеревського» приїхав піаніст-віртуоз Лєшек Можджер

Поєднувати класичне і сучасне, експериментувати, часом подавати слухачеві найменш передбачувану інтерпретацію найбільш очікуваного твору — все це про стиль Лєшека Можджера. Польського піаніста-віртуоза, композитора і продюсера, від творчості якого шаленіють прихильники по обидва боки океану. 11 листопада Можджер приїде до Львова на фестиваль «Відкриваємо Падревсього». І також відкриє його нам. З того, що відомо про польського піаніста, цей вечір буде справді вражаючим. Про це пише прес-служба Львівської філармонії.

У чому полягає феномен Лєшека Можджера? Розпочинав музикант, як і багато інших, — з фортепіано у 5-річному віці, згодом — Музична Академія у Гданську. Джаз, який прославив піаніста, прийшов у його життя порівняно пізно – з 18 років. Але саме в ньому Можджер, маючи чудову класичну базу, зміг розкритися й знайти власний стиль. Візитівка польського виконавця — джазові інтерпретації класики, зокрема Шопена, якого музикант вважає своїм найбільшим натхненником поруч зі Стравінським, Рахманіновим та Прокоф'євим.

Можджер сміливо відходить від канонів, він любить гумор та спілкування з публікою, завжди наповнює концерти живим звучанням і ділиться зі слухачами власним запалом. Сам піаніст зізнається, що найкращий вибір для нього – бути саме польським артистом, адже в цьому — найбільше щирості. Адже це примушує слухачів в США, Чилі чи Індонезії (а Можджер гастролював і там!) слухати з інтересом, бо вони чули різноманітний джаз, але польський для них — це своєрідна екзотика.

Неповторний стиль молодого віртуоза допоміг йому зривати овації на найбільших сценах світу. А концерт у Карнегі-холлі у 2004 році критики назвали кульмінацією польського фортепіанного джазу. На концерті у Львові ми матимемо змогу почути твори Ігнація Яна Падеревського в обробках його співвітчизника. І, звичайно, не обійдеться без візитівки Лєшека Можджера — композицій Шопена. Можливо, є щось символічне у тому, що непересічний сучасний музикант представить у Львові такого ж непересічного, та почасти невідомого нам Ігнація Яна Падеревського. Нагадаємо, що його кар'єра розпочалася саме в місті левів наприкінці XIX століття, де він дав перші фортепіанні концерти. Тут же згодом презентували і єдину оперу Падеревсього «Манру», котра підкорила «Метрополітен-опера» у Нью-Йорку. І попри контраверсійний образ через політичну діяльність, фестиваль у Львові відкриватиме львів'янам музичний талант цієї постаті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ