Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

До цьогорічного конкурсу "Львів – місто літератури ЮНЕСКО” внесли зміни

Окрім традиційного переможця, цьогоріч додатково обиратимуть найкращий твір, який буде рефлексією автора на тему війни, а грошові нагороди переможці отримають з позабюджетного фінансування.

Сьогодні виконавчий комітет ЛМР підтримав внесення змін до рішення виконкому від 15.05.2020 № 407 “Про затвердження Положення про премію Львова – міста літератури ЮНЕСКО“.

Як пояснила в. о. начальника управління культури Наталія Бунда, цьогорічна премія присуджується авторам у двох напрямках: авторам за завершений, оригінальний твір українською мовою, який вперше опублікований у попередньому календарному році (який безпосередньо передує року початку збору заявок на відзначення премією) та авторам за твір, який є художньою чи документальною рефлексією російсько-української війни та написаний українською мовою, завершений та опублікований (повністю чи частково) на загальнодоступних вебресурсах (включаючи публікацію у соціальних мережах). 

Згідно з вимогами конкурсу, твір автора повинен відповідати загальноприйнятим гуманістичним цінностям та не бути таким, зміст якого будь-яким чином ображає чи принижує честь та гідність українського народу, пропагує сепаратизм і колабораційну діяльність, відповідає вимогам чинного українського законодавства.

Журі не прийматимуть до розгляду: твори, які містять ознаки плагіату, порушення авторського права; твори, перша публікація яких була не українською мовою; твори, перша повна або часткова публікація яких відбулася після оголошення прийому заявок на участь у премії.

Оргкомітет конкурсу повідомить професійні, творчі організації, установи і заклади культури та освіти різних форм власності, які у своїй статутній діяльності мають напрями літератури, культури та освіти (бібліотеки, громадські організації, онлайн-бібліотеки, видавництва, книгарні тощо) про початок прийому заявок на участь у конкурсному відборі з отримання премії Львова – міста літератури ЮНЕСКО, а також відповідне повідомлення з’явиться на сайті міської ради  та сайті “Львів – місто літератури ЮНЕСКО“.

Джерелом фінансування премії цьогоріч стануть кошти, надані естонським містом-побратимом Тарту у розмірі 20000 євро. 

Переможець Премії Львова – Міста літератури ЮНЕСКО традиційно отримає 150 тисяч гривень. Окрім того, переможець нової номінації, пов'язаної з темою війни, отримає 100 тисяч гривень. Оголошення переможців конкурсу у 2023 році заплановане на травень.

До слова, премія Львова – міста літератури ЮНЕСКО було засновано п’ять років тому для вшанування і надання суспільного резонансу творам сучасної літератури, які артикулюють цінності і обов’язки активної людяності, втілюють відповідальну свободу слова та самовираження, підтримують міжкультурну комунікацію і будують мости порозуміння у цивілізованому світі, поглиблюють глобальне знання і розуміння України. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ