Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

До Тустані перевезли давню різьблену дерев'яну хату з Плав'я

До села Урич перевезли та відбудували дерев'яну хату початку XX ст. із села Плав’я. Про це інформує ЛОР.
Фото: ЛОР

Встановили дерев'яний будинок поруч з іншою автентичною хатою – культурним центром Хата у Глубокім. Будівля слугує фотозоною для відвідувачів, згодом вона стане ще одним об’єктом туризму.

«З гордістю та радістю завершуємо проєкт порятунку дерев’яної бойківської хати з села Плав’я! Ми евакуювали цю унікальну пам’ятку до Урича і вона вже доступна для огляду гостей Тустані. А згодом тут постане новий об’єкт туризму спадщини. Хата нестиме нову місію й заживе новим життям! Це без перебільшення давня мрія, що стала реальністю саме в цей складний час! – повідомив директор комунального закладу Львівської обласної ради «Державний історико-культурний заповідник «Тустань» Андрій Котлярчук. – Ми зробили це вперше, і я вірю, не востаннє. Дерев’яні пам’ятки Карпат має бачити суспільство! Подібні об’єкти чекають на своїх рятівників. Бо наші ландшафти, архітектура – це теж наша ідентичність!»

Як повідомили у заповіднику, ідею перевезення хати виношували не один рік.

«Символічно, що цей проєкт вдалося реалізувати саме під час повномасштабної війни. Адже він зберіг для нащадків оригінальний зразок української архітектурної ідентичності. Врятована хата - із села Плав’я з різьбленою галереєю – один з останніх збережених зразків місцевої школи народного будівництва. Такі об’єкти масово та безслідно зникають разом із забудовою сіл, – зазначили у заповіднику. – Збереження та примноження автентичної забудови в межах туристичної дестинації важливе для сталого розвитку села Урич, для збереження його туристичного потенціалу. Команда Тустані готова ділитися здобутим досвідом проєкту з усіма охочими!».

Проєкт реалізовано за фінансової підтримки Cultural Emergency Response Організації Реагування на надзвичайні ситуації в області культури (CER), Нідерланди, за сприяння ТОВ «РРОСА», ЛОГО «Тустань» та заповідника «Тустань».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ