Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Доля "Геніїв": скульптури повернулися на площу Ринок, але не на фасад

Маленькі скульптури "Геніїв", які були розміщені на балконі львівської кам’яниці Вільчків (площа Ринок,3) перебувають у Лапідарії Чорної кам'яниці. Цю інформацію Гал-інфо підтвердили у Львівському історичному музеї.

Фото - Гал-інфо.

Гал-інфо ще з 2013 відстежувало "реставраційні мандри" маленьких скульптур з кам’яниці Вільчків на пл. Ринок, 3, і щоразу отримувало різні версії щодо їх перебування.

Нагадаємо, що скульптурну групу "Генії", яка була на балконі кам'яниці, забрали на реставрацію ще у 2008 році, однак тоді будинок відреставрували, але на місці скульптури не повернули.

Скульптури "Геніїв" на фасаді кам'яниці. Фото: uk.wikipedia.org

Через дев'ять років після зникнення скульптур Гал-інфо з'ясувало, що "Генії" перебували у реставраційній майстерні Національного університету "Львівська політехніка", що на вул. Князя Романа. Про долю барокових малюків, унікальну скульптурну групу, виконану львівським скульптором другої половини XVІІІ ст. Франциском Оленським, тоді розповів кандидат архітектури, доцент кафедри реставрації архітектурної і мистецької спадщини Інституту архітектури "Львівська політехніка" Олег Рибчинський.

Дев’ять років на реставрації. Доля загублених «Геніїв»

Фото - Віктор Маринюк, Гал-інфо.

Він зазначив, що автором скульптурної групи є Франциск Оленський, який також зробив скульптуру "Глорія", яка увінчувала кам’яницю на пл. Ринок, 3. 

За словами реставратора, одна скульптура була у порівняно доброму стані. Натомість інша мала близько 50% втрат.

Фото - Віктор Маринюк, Гал-інфо.

«Для Львова дуже унікальні. Більше таких нема. Цього достатньо і це є найбільший аргумент. Це автентика XVІІІ ст. і подібних скульптур не існує. Скульптурна група динамічна, але символіки тут нема, тільки флористична композиція. Нагадує грецькі мотиви, пов’язані з вакхами», - зазначив тоді Олег Рибчинський.

Фото - Гал-інфо.

Варто зазначити, що копії скульптур наразі також неможливо повернути на фасад кам'яниці на пл. Ринок,3, адже на місці де вони були встановлені нараз зараз стічні труби.

Реставратори професійно виконали свою роботу. Було реконструйовано втрачені фрагменти. Скульптури законсервовані  і зараз їх експонують у Лапідарії Львівського історичного музею. Їх можна побачити за адресою пл. Ринок, 4.

Фото - Гал-інфо.

Фрагменти втраченого Львова: у Чорній кам’яниці відкрили лапідарій

Довідка:

Будинок на пл. Ринок, 3 (охор. №326/2) розташований на території Державного історико-архітектурного заповідника, в лінійній забудові східного боку ринкової площі. Це типова ринкова кам'яниця, яка у другій половині ХVІ ст.  належала патриціям Вільчкам (Wilczkowie). У ХVІІІ ст. перебудована у стилі бароко за проектом відомого львівського архітектора Петра Полейовського для магнацької родини Жевуських.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ