Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Досвід візантійської школи мозаїки в Києві? - легко!

Напередодні в Національному заповіднику “Софія Київська” відбувся майстер-клас з виготовлення різдвяної іграшки від майстрині Емілі Міллер.

Емілі Міллер - українська художниця, уродженка Криму, вже 14 років працює в мозаїчному мистецтві. Як розповіла Емілі, її любов до мозаїки розпочалася зі звичайного майстер-класу, де робили рамку для дзеркала з кольорової гальки. Це був перший поштовх до освоєння майстерства. З того часу вона серйозно зацікавилася цим, і почала відвідувати індивідуальні заняття, а згодом, поїхала вчитись ремеслу в самісіньке його серце - Італію. Саме там вона здобула необхідний досвід та знання від провідних майстрів у “Групі мозаїстів Равенни”.

Своєю найвизначнішою роботою Емілі вважає ікону Спиридона Тримифунтського, яку вона робила для Храму Святого Миколая Чудотворця в рідному Криму. Зараз майстриня працює у вузькоспеціалізованому напрямі - створює ікони, використовуючи техніку візантійської мозаїки.

Як пояснила Емілі, вона прагне духовну цінність поєднати з вищою матеріальною якістю, задля створення піднесеного балансу коштовності між зображувальною ілюстрацією духовного з матеріальним в роботі. 

Художниця проводить благодійні майстер-класи, як на Батьківщині, популяризуючи культуру мозаїки в Україні, так і за кордоном, тим самим заохочуючи нових митців розвивати свої здібності. На одному з таких вона разом з учнями відтворила мозаїку з Софійського собору, що досі зберігається в заповіднику. 

Надихає той факт, що Емілі не тільки просуває власну творчість у маси, а й активно підтримує Україну, шляхом участі в різноманітних благодійних заходах. Нью-йоркський благодійний аукціон “Ukraine - from war to peace” не став винятком, там презентували роботи українських митців, які стосуються тематики національних мотивів. Роботу художниці купили, разом з багатьма іншими витворами наших земляків, а вторговані кошти пішли на підтримку Збройних Сил України.

Наразі, у вересні планується персональна виставка Емілі Міллер у Італії, за словами художниці, роботи будуть присвячені релігійним мотивам, переосмисленим через призму війни.

Підготувала Діана Павленко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ