Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Стан збереження мозаїк у Львові не контролює ніхто

Вчора, 20 листопада, відбувся брифінг щодо ситуації з мозаїкою на фасаді стадіону СКА у Львові.

Керуюча справами виконавчого комітету Львівської міської ради та виконуюча обов'язки начальника управління охорони історичного середовища Наталія Алексєєва повідомила в коментарі Гал-інфо, що власники самі мають займатися збереженням мозаїчних творів.

“Будь-які об'єкти культурної спадщини, не тільки мозаїки, а пам'ятки, монументи, скульптури мають своїх власників. Ми намагаємося вести інформаційну політику, щоб донести до них, що це їхня частина власності та вони повинні долучатися до її збереження”, - зазначила Наталія Алексєєва.

За її словами зараз ведеться співпраця з власниками будівель в яких розміщені мозаїки, щодо долучення їх до збереження цих пам’яток. 

Нагадаємо, 6 жовтня виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення розпочати ознакування мозаїчних творів. У Львові знаходиться близько 80 мозаїчних творів які мають охоронний статус. Дані мозаїки вирішили візуально позначити додатковим пам'яткоохоронним знаком "Блакитний щит". Проте, як повідомила Наталія Алексєєва, наразі ознаковані лише 14 мозаїк.

Як повідомлялось раніше, мозаїка на фасаді стадіону СКА була закрита утеплювачем під час проведення ремонтних робіт, які проводив Львівський державний університет безпеки життєдіяльності. Заступник міського голови Львова Андрій Москаленко зазначив, що ця мозаїка внесена в перелік цінних об'єктів підлягає захисту, тому має бути повернута.

Як зазначив під час брифінгу помічник ректора ЛДУБЖ Мирослав Коваль, рішення про закриття мозаїки не було узгоджено з представниками адміністрації міста, проте ніхто впродовж 40 років не звертав уваги на мозаїку, яка руйнувалася. Він також запевнив, що мозаїка зруйнована чи знищена, вона лише закрита утеплювачем. Зазначимо під час брифінгу не було вказано конкретних дат та часу, коли відкриють дану мозаїку.

“На все свій час”, - повідомив Мирослав Коваль.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ