Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Дозвіл на далекобійні удари по росії дасть Україні змогу ефективно контратакувати - Bloomberg

Якщо Байден хоче допомогти довести цю війну до гідного завершення, а він повинен це зробити, він має припинити коливання і надати Україні зброю, необхідну їй для самозахисту

Якщо президент США Джо Байден дійсно прагне допомогти Україні завершити війну, розпочату російським вторгненням, він повинен перестати коливатись і дозволити бити американською зброєю по цілям на території РФ.

Таку думку висловили у публікації кілька авторів Bloomberg.

Попри те, що адміністрація президента Байдена пообіцяла «непохитну підтримку» Україні, на практиці вона проявляє обережність, зазначає видання. Останній приклад: США надала Україні сучасні ракети великої дальності ATACMS, але забороняє їх найефективніше використання. Такі боєприпаси довели свою ефективність при ураженні військових цілей на різних частинах в окупованій Україні. Проте адміністрація Байдена наклала вето на їх використання по території РФ.

До певної міри ця обережність зрозуміла, пишуть автори статті. Путін попередив, що атаки на території Росії означатимуть ескалацію, і Байден слушно прагне уникнути Третьої світової війни.

«Однак більш детальний аналіз цієї політики показує, що вона має мало сенсу. Якщо Байден хоче допомогти довести цю війну до гідного завершення, а він повинен це зробити, він має припинити коливання і надати Україні зброю, необхідну їй для самозахисту», - наголошують публіцисти.

В статті зауважується, що обмеження на далекобійні озброєння грають безпосередньо на руку Путіну, адже вони створюють зону безпеки, з «якої російські війська можуть безкарно здійснювати атаки».

«Вони виграють час для Кремля, щоб пристосуватися до змін на полі бою і поповнити свої сили, не даючи Україні можливості ефективно контратакувати. Вони також посилюють перевагу Росії в живій силі та озброєнні. По суті, вони (США –ред.) надають Україні достатню допомогу для продовження війни, але недостатню для досягнення реального прогресу», - йдеться у статті.

За найскромнішими підрахунками, існують сотні військових цілей, з яких здійснюються атаки по Україні або здійснюється поповнення запасів, і які можуть бути уражені ракетами дальнього радіусу дії. Навіть якщо Путін перемістить багато з них за межі досяжності ракет, він не зможе захистити всі такі об'єкти, а їхнє переміщення забезпечить Україні більший захист, вважають автори статті.

Вони додають, що «не варто зв’язувати Україні руки», але і не «слід ігнорувати погрози Путіна щодо ядерної ескалації».

«Застосування тактичної ядерної зброї було б стратегічною помилкою для Путіна, оскільки не дало б йому явної переваги на полі бою, роздратувало б Захід і, ймовірно, призвело б до втрати залишків підтримки з боку Пекіна», - йдеться в публікації.

Адміністрація Байдена має рацію, коли чітко визначає свої інтереси і червоні лінії. Західні війська не повинні бути розгорнуті для участі в бойових діях в Україні, але надання Україні більшої свободи у боротьбі з Путіним має як стратегічний, так і моральний сенс, чинячи тиск на перенапружені сили Росії та її економіку, водночас надаючи Україні більше засобів для самозахисту і кращі важелі для переговорів, підкреслюється у статті.

«Але лише Путін, зрештою, має владу покласти край масштабним руйнуванням і вбивствам, які він розв'язав. Він повинен бути переконаний, що це його найкращий варіант», - додають автори видання.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ