Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Політика

«Древній Звенигород» готовий взяти в управління Михайлівську церкву 1754 року

У четвер, 2 листопада, комісія з питань історико-культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради розглянула звернення комунального закладу Львівської обласної ради «Адміністрація історико-культурного заповідника «Древній Звенигород» з пропозицією передати на баланс заповідника Михайлівську церкву з дзвіницею 1754 р. у м. Комарно Львівського району Львівської області, - інформують у ЛОР.
Фото: ЛОР

За інформацією директора департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної військової адміністрації Олени Василько, зараз дерев'яна церква знаходиться на балансі департаменту.

Церква потребує догляду і проведення реставраційних робіт. Заповідник готовий взяти храм в управління, включивши цей об'єкт до туристичного маршруту. Підтримали ініціативу і представники громади.

Оскільки церква не перебуває в користуванні жодної з релігійних організацій, ще одним варіантом є передача церкви на баланс місцевої громади.

Як зазначив голова депутатської комісії Іван Щурко у випадку ініціативи “Древнього Звенигорода” необхідно оцінити можливість заповідника стати балансоутримувачем церкви та спроможність закладу здійснювати додаткові видатки на утримання церкви.

Комісія вирішила заслухати звіт про роботу заповідника, запросивши на слухання представників комарнівської громади, а після цього оцінити спроможність комунального закладу заопікуватися церквою.

Також Комісія обласної ради заслухала директорку Історико-етнографічного музею «Бойківщина» Ольгу Білас, щодо потреби виготовлення проєктно-кошторисної документації на реставраційно-ремонтні роботи фасаду комунального музею у Самборі та проведення первинних протиаварійних заходів.

Приміщення музею є пам'яткою архітектури місцевого значення і потребує комплексної реставрації, оскільки капітальний ремонт у музеї не проводився понад 30 років. У будинку є множинні тріщини, руйнується балкон, колони, карнизи, зношені комунікації, замокають фундаменти.

З 1988 року, з часу передачі будинку музею, було змінено дахове покриття, частково замінені двері, відремонтовані приміщення першого поверху, пофарбовані фасади.

“Найбільша проблема – з балконом. Нам здається, що цю зиму він не переживе. Перепади температур і вода, яка стікає, мають згубний вплив, – наголосила Ольга Білас.

Комісія вирішила звернутися до департаменту фінансів і департаменту культури з проханням передбачити фінансування першочергових протиаварійних робіт у музеї “Бойківщина”, зокрема, реставрації вхідної групи. Крім того, депутати звернулись до Самбірської міської ради з проханням передбачити кошти на тимчасове укріплення аварійних елементів до часу проведення тендеру і початку виконання протиаварійних робіт.

Комісія також звернулася до голів громад Львівщини щодо необхідності прийняття на рівні територіальних громад програм для охорони і відновлення об'єктів культурної спадщини, а також створення структур у виконавчих органах, відповідальних за сферу охорони об'єктів культурної спадщини.

“Практика, коли заповідники стають операторами об'єктів культурної спадщини, є поширена у світі. Для частини наших пам'яток це може бути добрим виходом. Вивчаємо ініціативу “Древнього Звенигорода”, почуємо ще позицію Комарнівської громади й будемо приймати рішення. Спробуємо також під час перегляду залишків нашої програми, щоб допомогти музею “Бойківщина”. На жаль, ми як комісія, констатуємо, що багато об'єктів культурної спадщини, які у власності обласної ради або використовуються нашими закладами, перебувають у незадовільному стані і потребують негайного фінансування реставраційних робіт. Будемо шукати такі можливості зробити це в рамках нашої програми у наступному бюджетному році”, – зазначив голова комісії Іван Щурко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ