Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Друга світова війна і Україна
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Друга світова війна і Україна

Друга світова війна для України розпочалася 1 вересня 1939-го із німецьким вторгненням у Польщу.
Близько 120 тисяч українців розпочали світову боротьбу проти нацизму у лавах польського війська. З них вісім тисяч загинуло протягом місяця війни. Українці також воювали проти нацизму у складі армій Великої Британії та Канади (45 тис. осіб), США (80 тис.), Франції (6 тис.), СРСР (більше 6 млн), а також визвольного руху в самій Україні (100 тис. в УПА) – разом 7 млн осіб. 
Понад 2,5 млн українців були нагороджені радянськими та західними медалями та орденами, більше 2 тис. стали Героями Радянського Союзу, з них 32 – двічі, а найкращий ас союзної авіації Іван Кожедуб – тричі.

Саме в Україні нацистський окупаційний режим в Україні був одним з найжорстокіших в світі. Безпосередньо своїми руками або із залученням «добровільних помічників» з числа місцевого населення нацисти знищили 1,5 млн український євреїв та 20 тис. ромів.

Але якщо злочини проти людяності Третього Райху здебільшого є досліджені і визнані, то засудження злочинів комуністичного режиму ще триває. Найбільш відомими з них є Катинський розстріл, знищення політв’язнів у Західній Україні, підрив Дніпрогесу, використання в боях неозброєних селян – «чорної піхоти», депортації українців та інших народів, зокрема кримських татар.

У Другій світовій війні взяли участь 80% людства, бойові дії велися 2/3 існуючих на той момент держав. Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства (зокрема Голокост), а також вперше і востаннє використана в бою атомна зброя. 

До армій ворогуючих сторін було залучено понад 110 млн солдат, загальні втрати військових та цивільного населення складають понад 50 млн осіб. За результатами війни було створено ООН (Україна – один із засновників) та сформовано сучасну систему міжнародних відносин.

За інформацією українського Інституту національної пам'яті, Локальна Історія.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ