Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

"Динамо" дізналося потенційних суперників у Лізі Чемпіонів

Менше тижня лишилося до того моменту, коли "Динамо" дізнається ім'я першого суперника у Лізі чемпіонів 2017/18. Віце-чемпіон України стартує з третього раунду кваліфікації в статусі сіяної команди. Потенційні суперники – "Стяуа" (Румунія), АЕК (Греція), "Янг Бойз" (Швейцарія), "Істанбул Башакшехір" (Туреччина), "Ніцца" (Франція).

Усі команди-учасниці цієї стадії Ліги чемпіонів боротьбу в національних першостях розпочнуть пізніше. Власне, "Динамо" зіграє в Суперкубку України 15-го липня, а вже 19-го відіграє перший тур чемпіонату. Наступним у бій піде "Янг Бойз" – перший офіційний матч команди запланований на 22-е липня. Туреччина, Румунія, Греція і Франція стартують у серпні.

Дізнавшись ім'я суперника, тренерський штаб "Динамо" найперше аналізуватиме показники минулого сезону. Далі – результати контрольних ігор та трансферної політики. А зараз, поки жеребкування ще не відбулося, можна в загальному поглянути на всіх потенційних суперників.

"Стяуа" (Румунія)

Вартість команди* (тут і далі – за інформацією ресурсу transfermarkt.de) – 32,9 млн. євро.

Найдорожчий гравець – Деніс Алібек (3 млн. євро).

Головний тренер – Ніколає Діке.

Орієнтовний склад: Ніте - Еначе, Моке, Баласе, Момчіловіч - Болдрін, Пінтілі - Яколіш, Танасе, Вілліам - Алібек.

Найбільш простий на перший погляд суперник для "Динамо". Проте румуни загадкові – і в цьому може бути їхня перевага. Посівши друге підсумкове місце чемпіонату, "Стяуа" розпрощалася з тренером. Лауренціо Регекампфа замінив молодий Ніколає Діке (він готує команду і саме він значиться головним тренером на офіційному сайті).

Ставку "Стяуа" робить на молодих румунських талантів, яким допомагають легіонери з далекого і не дуже зарубіжжя. Зокрема, Вілліам, який став одним з найліпших гравців команди у минулому сезоні. Ще один авторитет – Деніс Алібек, який був головною ударною силою "Стяуа". Проте в якому вигляді команда підійде до нового сезону – запитання. Бо для Ніколає Діке немає недоторканих. В контрольних матчах тренер награє склад без декількох футболістів, які робили погоду при Регекампфі.

АЕК (Греція)

Вартість команди – 30,6 млн. євро.

Найдорожчий гравець – Петрос Манталос (3 млн. євро).

Головний тренер – Маноло Хіменес.

Орієнтовний склад: Анестіс - Родріго Гало, Чигринський, Враньєш, Дудак Віла - Сімоєш, Манталос, Йоханссон - Бакасетас, Алмейда, Хрістодолопулус.

На АЕК мало хто ставив у боротьбі за друге місце чемпіонату. Команда Дмитра Чигринського вийшла в плей-офф разом з "Панатінайкосом", "Паніонісом" і ПАОКом і останнього обійшла на віражі. Все вирішив заключний тур, в якому Шахов та компанія вдома поступилися "Панатінайкосу", а АЕЛ здобув вольову перемогу на полі "Паніоніса".

Віце-чемпіон Греції керований доволі іменитим тренером. Маноло Хіменес працював з "Севільєю" та "Сарагосою", а під час першої каденції в АЕКу здобув Кубок Греції. Не можна сказати, що Хіменес зібрав у себе зіркову компанію, але кілька іменитих футболістів у команді є. Серед них, зокрема, Дідак Віла, Уго Алмейда, Томаш Пекхарт, а влітку з "Лас-Пальмаса" прибув молодий Марко Лівайя.

До речі, свого часу за цей клуб виступав Олег Венглинський, а тренером був Олег Блохін. В історичній площині важливо відзначити те, що АЕК уже виступав в групі Ліги чемпіонів (тричі). А також те, що ніколи раніше афіняни з суперниками із України не зустрічалися.

"Янг Бойз" (Швейцарія)

Вартість команди – 26,1 млн. євро.

Найдорожчий гравець – Йорік Раве (3 млн. євро).

Головний тренер – Аді Гюттер.

Орієнтовний склад: Вольфі - Мбабу, Роша, фон Берген, Беніто - Бертон, Саного - Раве, Сулеймані - Оаро, Сефері

Гроза "Шахтаря". Саме від "Янг Бойз" минулого року на першій же стадії вилетів віце-чемпіон України. Хоча тоді, відверто кажучи, у швейцарців була сильніша команда. Вже немає у складі Юя Кубо, Деніса Закарії, Мілана Гаїча, Яна Лежакса та інших. Проте це не означає, що "Янг Бойз" – легкий суперник.

Аді Гюттер цілеспрямовано гне свою лінію, витискаючи максимум із можливого. "Янг Бойз" втретє поспіль завоював срібні нагороди чемпіонату, пропустивши попереду себе лише "Базель". При цьому, на друге місце команди навіть близько ніхто не зазіхав.

За "Янг Бойз" грають зіркові для Швейцарії Сулеймані, Оаро, Саного, фен Берген. До них приєдналися кілька дуже перспективних новачків.

"Істанбул Башакшехір" (Туреччина)

Вартість команди – 65,25 млн. євро.

Найдорожчий гравець – Едін Вішча (8 млн. євро).

Головний тренер – Абдулла Авчі.

Орієнтовний склад: Бабаджан - Учар, Епуряну, Ялчин, Албайрак - Текдемір, Емре - Вішча, Моссоро, Юндер - Адебайор.

Прогресує "Башакшехір" зі швидкістю світла. Піднявшись до еліти, команда двічі поспіль фінішувала на четвертому місці і виборола право зіграти на міжнародній арені. До групи Ліги Європи стамбульці не пробивалися, хоча були близькими до мети. В останній спробі, зокрема, "Башакшехіру" шлях перейшов "Шахтар".

Втім, та поразка пішла на користь. Бо "Башакшехір" зумів акумулювати сили і знову вистрілив у чемпіонаті. Цього разу – друге місце. Команда достатньо заможна для того, аби боротися з визнаними грандами, хоча право називатися стабільним бійцем "Істанбул" ще повинен підтвердити. Старт у Лізі чемпіонів – перевірка і стимул водночас.

Команда досить якісно укомплектована. Пішов основний форвард Пектемек (закінчення оренди), але є Адебайор, Батдал і прийшов Наполеоні. Центр поля цементують Емре Белезоглу та Ерен Албайрак. Вішча, Моссоро і Юнер відповідальні за креатив.

"Істанбул" – не типова турецька команда. Поки що Абдуллі Авчі вдається зводити до мінімуму відсоток неефективності і розкривати потенціал пристойного за іменами складу.

"Ніцца"(Франція)

Вартість команди – 110 млн. євро.

Найдорожчий гравець – Маріо Балотеллі (15 млн. євро).

Головний тренер – Люсьєн Фавр.

Орієнтовний склад: Кардінал - Суке, Данте, Ле Маршан, Далберт - Сері, Козьєлло - Вальтер, Сіпрієн, Ейссерік - Балотеллі.

Найнебезпечніший суперник для будь-кого з сіянців. Ба більше, якщо "Ніцца" пройде до групового етапу, то займе місце в четвертому кошикові і буде одним з найгрізніших суперників з групи низькорейтингових команд.

Головна перемога "Ніцци" у міжсезоння – це збереження головного тренера. Люсьєн Фавр, який повернув "Ніццу" на п'єдестал пошани чемпіонату Франції після сорокарічної перерви, зацікавив "Боруссію" з Дортмунда. Проте "орли" зуміли не прогнутися під пропозицією багатшого клубу і в Лізі чемпіонів стартують зі своїм натхненником.

"Ніцца" втратила Юнеса Беланду, Рікарду Перейра та Поля Байсса, проте слабкішою навряд чи стала. В складі достатньо талановитих футболістів, чиє становище підсилене досвідом Данте, Балотеллі, Бодмера, Обадді. В сезоні, що минув, провансальці пропустили вперед себе лише "Монако" та ПСЖ, обігравши обох, до слова, в особистих зустрічах.

UA Футбол

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ