Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Дивіться онлайн фільм 20 днів у Маріуполі на MEGOGO

Ваша покупка сприяє розвитку українського кіно, адже значну частину доходу одержує саме виробник фільму.

Дія документальної драматичної картини 20 днів у Маріуполі відбувається в оточеному російськими військами українському приморському місті Маріуполь, де одними з останніх залишалися журналісти з команди Associated Press. Попри найжорстокішу облогу міста, відважні репортери продовжували фіксувати побачені ними жахіття війни та воєнні злочини Росії. Вони бачили смерть місцевих жителів, зруйнований після бомбардування пологовий будинок, масові поховання та інші злодіяння окупантів.

Разом із членами міжнародного агентства Associated Press творець фільму 20 днів у Маріуполі Мстислав Чернов документував усе, що відбувалося довкола в місті, у тому числі його поступове знищення росіянами. Одного разу знімальна група зустріла самотнього чоловіка, який віз у тачці свої речі, всупереч безперервним обстрілам. Команда пробула там двадцять днів, і змогла успішно покинути місто через гуманітарний коридор.

Варто зазначити, що прем'єра стрічки у світі відбулася на фестивалі кіно Санденс, де вона була відзначена призом глядацьких симпатій. Також робота була показана у вересні 2023 року перед початком засідання Генеральної асамблеї ООН. Документальна картина була відзначена понад двадцятьма преміями та номінаціями, у тому числі здобула BAFTA та перший в історії України Оскар.

Цей проєкт виявився найкасовішим документальним фільмом в українському кіно. Творцем, сценаристом і оператором стрічки став Мстислав Чернов, для якого вона стала дебютом у режисурі. Зі слів постановника, глядачі побачили не більше десяти відсотків відзнятого в місті матеріалу. Між іншим, разом із продюсеркою Василиною Степаненко та фотографом Євгеном Малоліткою він здобув Пулітцерівську премію.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ