Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Енергетичні проблеми можуть вирішити три кроки – Петро Олійник

«Покривання собівартості енергетичних витрат підвищенням тарифів – поганий метод врегулювання ситуації з енергопостачанням, бо це відіб’ється зниженням добробуту населення. Інший спосіб, який зараз застосовується, – перекривання витрат виробництва енергії субсидіями, також є нездалим, бо для того, щоб видати всім субсидії, не вистачить всього державного бюджету. Є ще геополітичний аспект – Україна є самодостатньою, багатою на надри державою, тому не треба робити її залежною», – сказав голова ЛОДА Петро Олійник, виступаючи на Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні технології мінімізації енергоспоживання в будівництві. Відновлювані джерела енергії».
  Для того, щоб вирішити проблеми енергопостачання, за словами Олійника, потрібно зробити три основні кроки: ефективно впроваджувати програму заощадження енергії, розвивати альтернативні джерела енергії та демонополізувати видобуток енергоносіїв, одночасно перепрофільовуючи структуру енергоспоживання.
«Перший крок – заощадження. У державному бюджеті необхідно передбачити 300-400 млн грн на покриття відсотків по енергозберігаючих програмах. Якщо активно залучити населення до кредитування по енергоощадних програмах, то за 3-4 роки, можливо, буде покрити весь приватний сектор Львівщини – зробити його енергоощадним. Це і встановлення склопакетів, і нові, енергоощадні системи опалення, прилади обліку енергії тощо. Я особисто витратив на свій будинок, що має площу 110 м. кв., на енергозберігаючі технології 18 тисяч грн, і це не є дуже дорого», – сказав Олійник.
Стосовно розвитку альтернативних джерел енергії, за словами Олійника, прийшов вже той час, коли потрібно звернути увагу на досвід країн, що ефективно використовують відходи промисловості.
«Крім вже словесно «заїжджених» розмов про альтернативні види палива, треба нагадати і про відходи переробної промисловості, які можна використовувати для створення альтернативної, чистої енергії. Зрозуміло, що цьому заважають лобісти використання газу та нафти, як основних енергетичних джерел. Поки що вдалося прийняти законодавство, яке регулює виробництво етиленового бензину, а от з біодизелем складніше – поки що законодавчо це питання не врегульоване, але його потрібно врегулювати, бо якщо використовувати біодизель, можна в 1,9 раза знизити фінансове навантаження в частині потреб на оплату енергоносіїв. Також, на моє тверде переконання, потрібно датувати чисту енергетику, зокрема сільгоспвиробників, які продукують біодизель, як це робиться у європейських країнах», – вважає Олійник.
Також, за словами Петра Олійника, потрібно демонополізувати видобуток енергоносіїв на території України та переорієнтувати структуру енергоспоживання – зменшити споживання газу та збільшити використання електроенергетики, активно впроваджувати альтернативні джерела енергії.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ