Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Фахівці в агросфері затребувані на ринку праці України

Міжнародний кадровий портал HeadHunter Україна та «МРІЯ Агрохолдинг» провели 1 червня у прес-центрі «Главкому» прес-конференцію на тему «Сезонні роботи. Агросектор як стратегічний напрямок української економіки».

Участь у заході взяли Марія Панченко, HR-директор «МРІЯ Агрохолдинг», та Катерина Криворученко, спеціаліст експертно-аналітичного центру Міжнародного кадрового порталу hh.ua.

Під час прес-конференції мова йшла про те, що ринок праці функціонує за певними правилами і має свої сезонні коливання. Так, з приходом весни активізуються усі гравці ринку. У роботодавців з’являється необхідність закриття сезонних вакансій, а у пошукачів, відповідно, є нагода попрацювати на сезонних роботах. Щоправда, ставлення українців до сезонного виду зайнятості неоднозначне. Одні вважають, що це гарна можливість отримати досвід, заробити більше коштів. Інші переконані, що такий тип діяльності пов'язаний з ненормованим робочим графіком та великою ймовірністю потрапити на непорядного працедавця. Ставлення українців до сезонної роботи: переваги та недоліки

Також йшлося про те, що не зважаючи на наявність чималої кількість навчальних закладів різного рівня акредитації, котрі випускають фахівців у сфері сільського господарства, працедавцям цього сектору української економіки доводиться докладати серйозних зусиль, щоб знайти хороших фахівців у свої команди. У зв’язку із цим роботодавці агросфери налагоджують співробітництво з вишами: пропонують бази практик, створюють програми стажувань, організовують екскурсії на виробництва. Це дає змогу, змінити уявлення молоді та розвінчати стереотипи у цій царині, а ще продемонструвати, що у сільському господарстві є місце новим технологія та сучасним трендам.

До речі, за даними досліджень HeadHunter Україна, серед українських працедавців сьогодні лише 3% таких, котрі за останні 4-5 років не були в кризових ситуаціях. І більшість серед них становлять саме представники агробізнесу.

Марія Панченко, HR-директор «МРІЯ Агрохолдинг», також зазначила, що у процесі пошуку та підбору персоналу вони часто зустрічаються з такими проблемами, як виїзд потенційних робітників на сезонні роботи за кордон. Адже як за кордоном, так в Україні, сезонні роботи збігаються в часі. Тож українським працедавцям інколи дуже складно переконати людину залишитися в себе дома та йти працювати на вітчизняне підприємство. І це при тому, що пропонуються конкурентні зарплати, офіційне працевлаштування, забезпечення соц.пакетом, зв’язком, житлом та трансфером на робоче місце. Марія Панченко, також зауважила, що серед сезонних працівників спостерігається міграція різними областями країни. Люди готові переїздити, якщо є гарні сезонні пропозиції, і роблять це в межах держави.

Аграрне виробництво є однією з небагатьох проф.областей, яку криза зачепила меншою мірою. На стабільність галузі вказує і те, що сільськогосподарські підприємства дозволили собі запустити програми навчання молодих спеціалістів і йде активний набір персоналу. Спеціалісти в агросфері затребувані на ринку праці, особливо в регіонах.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ