Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Франція подвоїть поставки снарядів 155 калібру до України

Франція удвічі збільшить кількість 155-мм снарядів, які постачає до України. Збройні сили будуть отримувати дві тисячі снарядів щомісяця.
Фото ілюстративне: Укрінформ

Про це заявив міністр збройних сил Себастьян Лекорню в інтерв’ю французькому виданню Le Figaro.

«Париж доставить наземну техніку, необхідну для контрнаступу України: таким чином, ми подвоюємо поставки 155-мм снарядів, щоб з кінця березня довести їхню кількість до двох тисяч на місяць», — сказав він.

Наразі 155-мм снаряди, якими стріляють передані союзниками артилерійські установки й гаубиці, вистрілюють тисячі снарядів щодня.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у лютому попередив, що Київ використовує більше боєприпасів, ніж може виробити Альянс. Відтоді Європейський Союз вирішив виділити два мільярди євро на постачання Україні мільйона снарядів.

Видання пише, що  28 березня президент Еммануель Макрон має вперше зібрати оборонних промисловців у Єлисейському палаці, щоб підбити підсумки переходу військово-промислового комплексу Франції на рейки «воєнної економіки», до якої він закликає.

Виробникам оборонної продукції порекомендували збільшувати свої виробничі потужності та скорочувати терміни доставки. Так, компанія Nexter, яка виробляє 155-мм снаряди у Франції, планує збільшити потужності для виготовлення 150 000 снарядів на рік у 2025 році. Це втричі більше, ніж до початку російсько-української війни.

За словами Лекорню, Париж також «дуже скоро» поставить Україні обіцяну систему протиповітряної оборони SAMP/T, вартістю кількасот мільйонів євро.

«Ми разом з прем’єр-міністеркою Елізабет Борн вивчаємо поповнення фонду підтримки України, якого хоче президентська більшість у Національних зборах, з якого 200 мільйонів були повністю виділені», – додав Лекорню.

Планується, що Україна змогла б використати цей фонд для закупівлі обладнання у французьких виробників.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ