Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

"Футбол має бути, тому що це радість в житті для кожної людини…"

Цитата у заголовку відображає вагомість одного із популярних видів спорту на земній кулі. Він розвивався в нашому краї в різні історичні періоди, навіть в умовах окупацій, мав своїх «зірок», ревних вболівальників, і також тих, хто документував історію українського футболу, і робить це в наші дні. І це не обов’язково є професійні журналісти чи письменники, а особистості, які володіють словом і люблять все, що пов’язане із рідним краєм.

До таких належить уродженець м. Болехова, медик за фахом, львів’янин Юрій Гнатишак. 7 квітня цього року в Музеї історії цього міста імені Романа Скворія відбулася презентація його книги «Футбольні обрії Болехова» під проводом керівниці закладу п. Оксани Півень В презентації взяли участь інтелігенція, спортсмени різних поколінь, молодь. Пропонуємо вашій увазі відгук на згадану книгу в рамках цієї події.

Любов до рідного міста Болехова Юрій Гнатишак проявив у дослідницькій і письменницькій праці. Його попередні об’ємні книги вийшли у видавничому відділі Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича – «Слова з Болехова» (Львів, 2017) та «Болехівські бувальщини» (Львів, 2021). В цих виданнях відображено мовний світ та етнографічні особливості цього краю.Ці праці відзначені фахівцями як такі, що написані на високому рівні. Серед членів родини Гнатишаків в XX ст. були греко-католицькі священники, науковці, журналісти, діячі національно-визвольного руху в Західній Україні. Юрій Гнатишак має досвід громадської роботи − в 1991-2003 роках був головою львівського центру Суспільної служби України  та її екзекутивним директором в західному регіоні.

Третя за рахунком книга Юрія Гнатишака є меншою за обсягом від двох попередніх і за своїм жанром є інформаційно-довідковим виданням. У своєму виступі під час презентації автор розповів про народження задуму цієї книги – спочатку це мав бути окремий розділ про місцевий футбол в «Болехівських бувальщинах», але матеріалу ставало все більше завдяки проведеним інтерв’ю із гравцями команди «Авангард» (публіка більше вживала з 1980-х років назву «Карпати»). Окремо автор систематизував список гравців різних поколінь, який подано окремою частиною. І в такий спосіб «народилася» розвідка про місцевий футбол, яка, на переконання Ю. Гнатишака, стане цеглинкою в плекання історичної пам’яті Болехова.В ній вперше висвітлено історичні віхи розвитку цього виду спорту в болехівському краї (1950-1990-ті роки), вона містить інтерв’ю у формі розділів із тренерами та гравцями місцевої команди різних генерацій, − зазначає Ю. Гнатишак в передмові до своєї нової книги.

Справді, не тільки якісне поліграфічне виконання, а й зміст розмов із спортсменами приваблює читацьку увагу. На сторінках «Футбольних обріїв Болехова» можна прочитати спогади про традиції, набутий футбольний досвід, особливості «магії» цієї гри. Цінність книги полягає в тому, що Ю. Гнатишак спілкується із своїми співрозмовниками автентичним болехівським діалектом, глибоким дослідником якого він є й сам. З першого інтерв’ю із Рудольфом Мазуром довідуємося не тільки про першопочатки футбольної справи в Болехові, а й прочитуємо так би мовити портрет післявоєнного Болехова, довідуємося про розташування чи переміщення конкретних державних установ у місті в часі совєтської влади.

В інтерв’ю із начальником команди «Карпати» Ярославом Бунчаком йде мова про розвиток тутешнього футболу протягом кількох десятиліть, про перші матчі за його участі, про життєві захоплення, окрім самого заняття спортом, про спорудження і фінансування стадіону в місті, його життєвий і професійний шлях у спорті, тощо.

Не менш цікавою є розмова із директором місцевої ДЮСШ Нестором Латиком, який допоміг автору книги ідентифікувати на світлинах дійових осіб з історії і сучасності болехівського футболу. Видання, що містить 212 сторінок, широко ілюстроване кольоровими і чорно-білими світлинами – близько 160 фотографій з життя м. Болехова різних періодів. В інтерв’ю Нестора Латика показано його зростання в різних видах спорту, особливо в 1970-ті роки в легкій атлетиці, відображено спогади про становлення футбольної команди, а особливо привертають увагу й кумедні випадки довкола футбольної гри; заторкнуто теми фізичного виховання в сьогоденні в рамках шкіл типу ДЮСШ, а також питання місцевого футболу, і, на жаль, занепад сільського в останні роки.

Розмови на сторінках книги із гравцями команд різних генерацій привідкривають цікаві сторінки спортивного життя міста в минулі десятиліття і також в період незалежності.

Хоч книга вийшла невеликим накладом, вона залишиться в історії Болехова певним документом про історію і сучасний стан такого популярного виду спорту як футбол.

Ігор Скленар,
доцент кафедри теорії і практики журналістики
ЛНУ ім. І. Франка 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ