Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Футбол: в Україні хочуть тестувати систему відеоповторів уже в цьому сезоні

Федерація футболу України отримала листа від Міжнародної ради футбольних асоціацій (IFAB) з підтримкою ініціативи впровадження системи Відео асистент рефері (VAR) під час футбольних матчів національних турнірів. Таким чином, ФФУ може розпочати підготовку до впровадження цієї технології найближчим часом. Про це сайту ffu.ua розповів президент ФФУ Андрій Павелко.

"Ми звернулися до IFAB  з листом, в якому висловили бажання приєднатися до програми тестування системи VAR. Як відомо, Міжнародна рада футбольних асоціацій (IFAB) дозволила дворічний експеримент по тестуванню системи Відео асистент рефері. ФІФА цього року тестувала систему під час Чемпіонату світу серед 20-річних гравців та під час Кубку Конфедерацій.  Наскільки мені відомо, в Європі Німеччина, Італія, Португалія вже використовують VAR у всіх матчах своїх чемпіонатів. Польща, Чехія та Голландія тестують систему в окремих поєдинках. Бажання приєднатися до програми тестування, окрім України, також висловили Іспанія та Туреччина", - зазначив Павелко. 

Щоб система VAR запрацювала під час матчів чемпіонату та Кубку України, потрібно виконати низку вимог IFAB. Це не лише технічні вимоги до якості трансляції матчів – кількості камер, обладнання місця для перегляду та інші нюанси. Це також і певні вимоги до арбітрів, яким необхідно пройти відповідний курс навчання.

"IFAB висуває досить серйозні вимоги, але будемо сподіватися що нам вистачить для підготовки зимового міжсезоння. Почнемо тестувати систему, можливо, з окремих матчів підвищеної складності. Хоча остаточне рішення з цього питання приймемо вже ближче до початку другої частини сезону", - зазначив президент ФФУ. 

Він наголосив, що ФФУ підтримує футбольні інновації.

"Систему VAR арбітрам дозволено використовувати  лише в чотирьох випадках – для визначення, чи був забитий м’яч, для того, щоб визначитися з призначенням чи не призначенням пенальті, чи потрібно показувати пряму червону картку (не другу жовту!), та коли рефері сумнівається, чи правильно він ідентифікував порушника. Погодьтеся, саме помилки арбітрів в цих моментах викликають найбільше обурення представників команд та уболівальників.  Тому, на мою думку, введення системи VAR лише підвищить якість українського футболу", - додав Андрій Павелко.     

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ