Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Футзал: Україна виграла у Чорногорії

У неділю, 9 квітня, у київському Палаці спорту відбулися матчі другого туру основного раунду кваліфікації чемпіонату Європи 2018 року, повідомила прес-служба ФФУ.

Найпринциповіше протистояння основного раунду, за словами наставника збірної Бельгії Луки Краньї. Матч, який, як мінімум, дозволив би хорватській команді забронювати путівку до плей-офф кваліфікації континентальних змагань. Така гучна вивіска супроводжувала початок першого поєдинку другого ігрового дня основного раунду відбору Євро-2018 між національними збірними командами Бельгії та Хорватії.

Команда Мато Станковіча з перших хвилин зустрічі увімкнула високий пресинг, обравши на протистояння з бельгійцями ту саму зброю, що й українці у суботу. Періодичні помилки у захисті призводили до гольових моментів у «шашкових»: у площину рамки бельгійців пробивали Маріновіч та Єловчіч, але воротар ставав на заваді польоту м’яча. А ось на 5-й хвилині Сутонь опинився першим на добиванні і відправив «сферу» у ворота.  

Збірній Бельгії вдалося вирівняти гру. І невідомо, як би склалася доля поєдинку, якби хорватам не вдалося забити другий м’яч. Допоміг фол з боку бельгійців та домашня заготовка хорватів – Новак після передачі Єловчіча вразив ворота Земмурі. «Червоні дияволи» посипалися, а Маріновіч, скориставшись пасом Новака, втретє вразив ворота суперників. У складі збірної Бельгії на майданчик вийшов п’ятий польовий гравець, але балканців цей факт не збентежив, і вже Грчич, перехопивши м’яч, відправив його у порожні ворота. І все ж за 20 секунд до сирени Аднан змусив хорватського воротаря Юкіча вперше капітулювати на турнірі.

По перерві чудову можливість збільшити перевагу своєї команди втратив Єловчіч, який опинившись сам-на-сам із Земмурі, не зумів пробити голкіпера. За хвилину Зааф виконав відмінний рейд через увесь майданчик і віддав пас під удар Яшу, який із вигідної позиції не влучив у рамку воріт. Обопільна гра команд на атаку завершилася п’ятим голом хорватської збірної – Маріновіч потужним ударом у ближній верхній кут не залишив жодних шансів воротарю.

У час, що залишився, бельгійці намагалися скоротити рахунок. Особливо на майданчику виділявся Раху, індивідуальна майстерність якого раз-по-раз зривала оплески глядачів. «Червоні дияволи» знову вдалися до авантюрного рішення, включивши до гри п’ятого польового гравця. І знову поплатилися за безпечність, Матошевіч встановив остаточний рахунок – 6:1.

Бельгія – Хорватія – 1:6

Голи: Аднан (20) – Сутонь (5), Новак (11), Маріновіч (13, 25), Грчич (16), Матошевіч (37)

Попередження: Раху (27), Яшу (32), Хіту (33)

Бельгія: Земмурі – Шайбай (к), Яшу, Хіту, Реда – Моран, Гісланді, Каддурі, Раху, Ель Уамарі, Аднан, Колі, Зааф

Хорватія: Юкіч (к) – Єловчіч, Маріновіч, Новак, Сутонь – Матошевіч, Грчич, Грбеша, Бабіч, Постружин, Канюх, Хорват, Єлавіч, Младіна

Перше в історії протистояння між національними збірними командами України та Чорногорії, яке відбулося після завершення матчу між бельгійцями та хорватами, традиційно розпочалося із акції підтримки дітей-переселенців зі сходу України та окупованого Криму у рамках соціального проекту ФФУ «PLAYAWAY, PLAYEVERYWHERE» - «Грай в гостях – грай всюди». Юні хлопці та дівчата супроводили гравців збірних України та Чорногорії на ігровий майданчик перед початком матчу.

Із самого початку гри українці повністю зачинили чорногорців на їх половині поля, але гостям несподівано вдалося реалізувати першу ж контратаку. Байовіч замкнув простріл Драшковіча з лівого флангу. Відповіді українців не довелося довго чекати – Новак відновив статус-кво. Минула ще хвилина, і Педяш змусив знову радіти трибуни з українськими вболівальниками. Але на 8-й хвилині зразкова атака балканців правим флангом знову призвела до взяття наших воріт – Байовіч вдруге переграв Ципуна.

У середині першої половини гри роботи у Деспотовіча значно побільшало. Журба та Коваль кілька разів змушували відпрацьовувати за помилки захисників воротаря чорногорської збірної, а найреальнішу нагоду знову вивести «синьо-жовтих» уперед у рахунку мав Білоцерківець, але м’яч після удару, немов зачарованиий, не перетнув лінію воріт. Не дивлячись на ігрову перевагу команди Олександра Косенка та численні атаки на ворота суперників, більше забитих м’ячів у першій 20-хвилинці глядачі не побачили.

У другій половині гри українці продовжили активні спроби зламати насичений захист балканців. Підопічні Свєто Лєсара відчайдушно оборонялися, намагаючись втримати успішний для них результат. Емоційний вибух стався на 29-й хвилині, коли «синьо-жовтим» нарешті вдалося розпечатати ворота Деспотовіча. Шотурма на замасі хитнув двох опонентів і невідпорним ударом з лівої ноги забив гол.

На 35-й хвилині господарі провели зразкову контратаку, в результаті якої Журба більярдним ударом поклав м’яч у дальній нижній кут. Завдяки цьому взяттю воріт «синьо-жовті» уникнули останніх інфарктних хвилин у зустрічі і здобули другу перемогу в основному раунді кваліфікації Євро-2018 – 4:2.

Україна – Чорногорія – 4:2

Голи: Новак (4), Педяш (5), Шотурма (29), Журба (35) – Байовіч (3, 8)

Попередження: Байчетіч (25)

Україна: Ципун – Чепорнюк, Коваль, Журба, Білоцерківець – Іваняк (к), Разуванов, Новак, Педяш, Мик. Грицина, Мих, Грицина, Зварич, Корсун, Шотурма

Чорногорія: Деспотовіч – Драшковіч (к), Байчетіч, Байовіч, Гойковіч, Асановіч, Сушич, Бойовіч, Коровіч, Калашан, Кандіч, Мілічіч, Обрадовіч, Місовіч

Тренери усіх команд-учасниць відзначили високий рівень організації турніру, а президент Федерації футболу України Андрій Павелко анонсував майбутній діалог з УЄФА щодо заявки на проведення чемпіонату Європи з футзалу 2022 року.

У вівторок, 11 квітня, відбудуться матчі третього туру основного раунду кваліфікації чемпіонату Європи 2018 року, в яких Бельгія зустрінеться із Чорногорією, а Україна та Хорватія розіграють пряму путівку на континентальний форум у Словенії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ