Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Гоголь «відкрутив гвинт» російському кораблеві!

У львівському Будинку офіцерів вперше за роки незалежності відбулася професійна театральна вистава.

Чому ми наголошуємо саме на цьому часовому проміжку? Бо історично, один з перших українських театрів товариства «Руська бесіда» колись діяв саме в цьому будинку, де нині базується військовий осередок культури у Львові. Перша вистава на підмостках українського театру тут була зіграна ще в березні 1868 року.

І ось сьогодні, давня сцена знову служитиме музі татрального мистецтва Мельпомені. Творче Об'єднання «СКАРБОНКА» у рамках проєкту: «Духовна репарація» презентував нове сценічне прочитання класичної повісті Миколи Гоголя «Старосвітські дідичі».

До створення вистави долучилися знані майстри сцени. Зокрема, ролі виконували народна артистка України Олександра Бонковська, та заслужений артист України Ігор Гаврилів.

Режисер,Народний артист України Тарас Жирко розповів більш детально про проект «Духовна репарація». З його слів, театральні діячі України,у зв'язку з останніми подіями в Україні та Світі,об'єдналися з метою відстояти і зберегти для України суперечливі або вкрадені у неї постаті.

Почати ми вирішили з приватизованого московітами Миколи Гоголя, – каже режисер. – Довкола його імені точаться дискусії та суперечки. Зокрема, хто він більше український класик, чи писучий ментальний малорос? Як відповідь хочу навести цитату письменника,який жив на росії у XIX-му столітті Володимира Розанова. Так от, в розанівському розумінні «Микола Гоголь відкрутив у російського корабля якийсь гвинт,після чого почалось неперервне і безповоротне потоплення російського корабля. Він відкрив кінгстони,після чого корабель почав стрімко тонути. Після Гоголя Кримську війну виграти було вже неможливо».

Глядачами сюжету «Старосвітських дідичів» стали військовослужбовці підрозділів Львівського гарнізону та члени їх родин. І вистава дійсно вартує того, аби її переглянути. Бо класичний сюжет Гоголя режисерським баченням та блискучою акторською грою доповнено відсилками і до нашого сьогодення. Вояки та цивільні, що стали першими глядачами постановки віддячили майстрам сцени гучними оваціями.

Додамо, що митці творчого об’єднання обіцяють невдовзі представити наступний спектакль і повернути українській сцені ще одного автора, що був приписаний московітами до сонму їх класичної літератури.

Володимир Скоростецький

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ