Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Голова Нацради дорікнув Мінкульту цензурою

1/3
Голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко вважає, що Мінкультури має оприлюднити критерії до формування переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці. Повідомило видання Лівий берег.

Таким чином він відреагував на публічнусуперечку голови СБУ Василя Грицака і міністра культури В'ячеслава Кириленка з приводу заборони на показ російського і радянського кіно, в якому грають актори з "чорного списку".

Артеменко став на сторону Грицака.

"Повністю погоджуюся з думкою глави Служби безпеки. Дії Міністерства культури в процесі формування переліку осіб, а потім автоматична заборона демонстрування і розповсюдження фільмів не тільки дискредитують роботу державних органів у суспільстві, а й завдають шкоди іміджу України на міжнародному рівні. Свідомо чи несвідомо Міністерство культури штучно створює систему цензури", - написав він у листі до Кириленка.

Артеменко підкреслює, що механічний підхід Мінкульту ставить під заборону такі фільми, як "Польоти уві сні і наяву", "Москва сльозам не вірить", "Іронія долі, або З легкою парою", "Афоня", "Гараж", "Анна Кареніна" і навіть оскароносну голлівудську стрічку "Життя Пі". "Усе через те, що епізодичну роль у цих фільмах зіграли особи, яким заборонено в'їзд на територію України. Було б так смішно, якби не було так сумно", - написав Артеменко.

Він вважає, що таким чином Мінкультури позбавляє українського глядача якісних фільмів, що позначиться на культурному та інтелектуальному потенціалі громадян.

Тому голова Нацради закликав терміново визначити і оприлюднити критерії і відповідно до них переглянути існуючий перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

Нагадаємо, що зараз у переліку є 83 людини.

Мінкульт почав публікувати імена артистів, які створюють загрозу безпеці України, у серпні 2015 року. У першу редакцію увійшли 14 артистів. У жовтні його збільшили до 40 імен, а в грудні - до 83.

Лівий берег

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ