Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Голова ради НБУ пояснив, чому знецінюється гривня

Знецінення гривні в липні відбувалося через посилення попиту на іноземну валюту, що зумовлено впливом короткострокових чинників. Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

За його словами, знецінення гривні зумовлювало насамперед посилення попиту на іноземну валюту на безготівковому ринку.

"З однієї сторони попит зумовлювали імпортери, купуючи іноземну валюту. З іншої – додатковий попит стимулювала гривня, яка надійшла на ринок через відшкодування ПДВ та виплати нерезидентам за гривневими ОВДП", - заявив Данилишин.

"При цьому відшкодування ПДВ має двоякий вплив на валютний ринок. Адже ці кошти частково спрямовуються на купівлю іноземної валюти експортерами. Крім того, вони використовуються експортерами як обігові кошти, що знижує необхідність "заведення" виручки в іноземній валюті в Україну", - додав він.

Отже, наголошує голова Ради НБУ, знецінення гривні в липні відбувалося через посилення попиту на іноземну валюту, зумовлене впливом короткострокових чинників.

"Однак, з метою упередження різких змін обмінного курсу гривні Нацбанк готовий і виходить на валютний ринок України з інтервенціями з продажу іноземної валюти, що й робив минулого тижня", - підсумував Данилишин.

Нагадаємо, 30 липня котирування гривні до долара на закритті міжбанку встановилися на рівні 26,83-26,87 гривні за долар.

Економічна правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ