Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

ГПУ направила до суду справу проти одного з командирів «Беркуту»

Генеральною прокуратурою України 31.03.2016 до Печерського районного суду міста Києва направлено обвинувальний акт стосовно колишнього командира батальйону міліції особливого призначення «Беркут» ГУМВС України в Харківській області, за фактами вчинення протиправних дій під час протестних акцій. Про це повідомило управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ ГПУ.

Обвинуваченому інкримінується перевищення влади та своїх службових повноважень під час подій 01.12.2013 на вул. Банковій в м. Києві, тобто умисне на виконання явно злочинного наказу, з метою перешкоджання проведенню зборів, демонстрації, вуличної ходи, вчинення дій особисто та підлеглими, які явно виходять за межі наданих прав та повноважень, та що супроводжувалось застосуванням насильства, болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілих діями внаслідок чого постраждали 25 учасників цих акцій, а також перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та застосування насильства до 19 журналістів, що в сукупності призвело до тяжких наслідків, за ознаками злочинів, передбачених ч. 4 ст. 41: ст. 340, ч. 3 ст. 365, ч. 1 ст. 171 КК України (в редакції від 07.04.2011).

Крім того, щодо цих подій командиру «беркутівців» інкриміновано неналежне виконання своїх службових обов’язків, внаслідок чого отримали тілесні ушкодження 26 бійців внутрішніх військ та патрульно-постової служби, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України (в редакції від 07.04.2011).

Щодо подій 18.02.2014 на вулицях Грушевського Інститутській, Кріпосному провулку та Маріїнському парку в м. Києві зазначена особа обвинувачується у перевищенні влади та своїх службових повноважень, тобто умисному, на виконання явно злочинного наказу, з метою перешкоджання проведенню зборів, демонстрації, вуличної ходи, вчиненню дій, які явно виходять за межі наданих прав та повноважень та організацію вчинення таких дій підлеглими, що супроводжувалось протиправним та надмірним застосуванням фізичної сили, спеціальних засобів та прихованого застосування боєприпасів (набоїв) для вогнепальної зброї було заподіяно тяжкі наслідки, зокрема у вигляді загибелі 3 осіб, спричинення тяжких тілесних ушкоджень 12 особам, середньої тяжкості тілесних ушкоджень 31 особі, легких тілесних ушкоджень 61 особі, а також вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень, 3 особам. Зазначені дії кваліфіковані за ч. 4 ст. 41: ст. 340, ч. 3 ст. 365 та ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 365 КК України (в редакції від 07.04.2011).

Нагадаємо, що за результатами розслідування подій, що відбувалися 1 грудня 2013 року на вул. Банковій в м. Києві та 18 лютого 2014 року на вул. Інститутській та Кріпосному провулку в м. Києві у організації розгону акції протесту та застосування насильства до протестувальників повідомлено про підозру восьми особам з числа керівництва держави та правоохоронних органів та чотирьом правоохоронцям виконавцям цих протиправних дій.

Досудове розслідування щодо встановлення інших організаторів та виконавців вчинених злочинів під час цих подій триває.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ