Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Greenpeace звинуватив місцеву влади РФ у брехні щодо пожеж в Сибіру

Губернатор Красноярського краю РФ Олександр Усс заявив про "радикальний перелом" в боротьбі з пожежами в Сибіру. Проте російське відділення Greenpeace спростувало слова губернатора і заявило, що сьогодні площа діючих пожеж становить 4,5 млн га. При цьому гасять лише 6% пожеж.
У Greenpeace стверджують, що гасять малу частку пожеж.

Як повідомило "Дзеркало тижня", за інформацією Greenpeace, в офіційному зведенні Авіалісоохорни йдеться про те, що горить 140,2 тис. га Сибіру. Однак, відповідно, супутниковим даними ІСДМ-Рослісхоз площа пожеж становить саме 4,5 млн га.

"При цьому тушать сьогодні лише 140,2 тис. га (6 % діючих пожеж). Вчора гасили 126,5 тис. га (5 % від діючих пожеж)", - зазначили в організації.

У той же час Олександр Усс заявляв, що лісові пожежі "це звичайне природне явище, боротися з яким безглуздо, а може, навіть і шкідливо".

"Усс також заявив, що "не було допущено переходу лісових пожеж на населені пункти, не постраждав жоден об'єкт економіки". При цьому Красноярськ, як і багато інших сибірських населених пунктів, включаючи міста-мільйонники, кілька днів перебували в зоні задимлення. Багатонаселені пункти задимлені і сьогодні", - додали в Greenpeace.

Зазначено, що переважна більшість лісових пожеж в Росії відбуваються у так званих "зонах контролю", віддалених територіях, де за законом не потрібно гасити пожежі. Російське відділення Greenpeace вимагає від влади направити додаткові сили на боротьбу з вогнем. Також захисники екології вимагають переглянути зони контролю, щоб не повторити катастрофу, а також сказати правду про задимлення і допомогти людям пережити.

Як повідомляло Гал-інфо, дим від сибірських лісів досяг Казахстану. Лісові пожежі в Сибіру почалися у другій половині липня. Найбільшу кількість загорянь зафіксовано в Якутії, Бурятії, Красноярському краї та Іркутській області. Влада Росії запровадила в Красноярському краї та Іркутській області режим надзвичайного стану.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ