Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Капела «Трембіта» запрошує на мистецьку програму «Архипастир скитальців владика Іван Бучко»

Комунальний заклад Львівської обласної ради «Заслужена академічна капела України "Трембіта"» запрошує у неділю, 29 вересня, до Архикатедрального Собору св. Юрія на мистецьку програму «Архипастир скитальців владика Іван Бучко». Захід присвячений 50-річчю відходу у вічність владики Івана Бучка. Про це повідомляє ЛОР.

Виконавці – солісти, хор та камерний оркестр Заслуженої академічної капели України «Трембіта». Диригент – Володимир Вівчарик, автор проєкту – Михайло Перун.

Початок заходу: 18:30 год.

Іван Бучко –  церковний і громадський діяч, архієпископ Української греко-католицької церкви. Народився 1 жовтня 1891 року у селі Германів нині Тарасівка Львівського району. Був організатором і ректором Малої семінарії у Львові (1922-1929) та професором Греко-католицької теологічної семінарії, один з ініціаторів створення Богословського наукового товариства (1923). Співорганізатор з'їзду «Українська молодь – Христові» (1933), засновник Католицької Акції Української Молоді, опікун Марійських Дружин. 1945 заснував Український допомоговий комітет, який запобігав примусовій репатріації українських біженців до СРСР (а фактично до ГУЛАГу), вишукував матеріальну допомогу, сприяв легалізації емігрантів у Європі та Америці. 1946 був призначений Апостольським візитатором українців у Західній Європі з осідком у Римі. Папа Пій ХІІ надав владиці Івану почесні титули асистента Папського трону та римського графа (1951), архиєпископа Леокадійського (1953).

Помер 21 вересня 1974 року у Римі (Італія), де й похований у крипті греко-католицького собору св. Софії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ