Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Картина Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною повертається в Україну
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Картина "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною" повертається в Україну

За сприяння Міністерства культури, молоді та спорту України завершився процес повернення картини відомого українського художника Михайла Паніна «Таємний від’їзд Івана Грозного перед опричниною». Про це інформує прес-служба Міністерство культури, молоді та спорту України.

Повернення картини в Україну ― це результат багаторічної спільної праці та промовистий жест не тільки стратегічного партнерства між Україною та США, а й міжнародне визнання втрат України під час Другої Світової Війни, адже з поверненням культурних цінностей законному власнику – Україні повертається національна пам'ять про здобутки українського народу.

Результатом дворічної кропіткої роботи стала передача в дар Україні американським подружжям Трейсі картини українського художника М. Паніна «Таємний від’їзд Івана Грозного перед опричниною», незаконно вивезеної під час окупації нацистами Дніпропетровська 1941-1943 рр., і заявленої до продажу на аукціоні «Potomack Сompany» (місто Александрія, штат Вірджинія, США) 2017 року.

Факти повернення як вважалося десятиліттями втрачених культурних цінностей України  підтверджують парадигму, що повернення культурних цінностей – це державна справа. 

МКМС наголошує на перспективі розвитку цього сектору, серед ключових напрямків є:

- формування сталої політики держави з питань повернення культурних цінностей у міжнародних відносинах;

- передбачення у Державному бюджеті України за загальним фондом бюджету програми «Заходи з пошуку та повернення культурних цінностей України»;

- культурна адвокація захисту інтересів держави в галузі культурних цінностей шляхом міжвідомчої і міжнародної інституційної взаємодії у культурно-політичній сфері;

- практичне впровадження моніторингу світових інтернет-аукціонів з метою пошуку та повернення втрачених культурних цінностей України;

-  формування правової позиції щодо захисту культурних цінностей, залишених на тимчасово окупованих територіях та АРК Крим.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ