Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Керівник УЦОЯО завищував абітурієнтам результати ЗНО за гроші

Поліцейські викрили групу посадовців у незаконному завищенні результатів ЗНО 800 абітурієнтів, що завдало шкоди держбюджету на 7 млн гривень. Про це повідомила прес-служба Національної поліції.

До складу злочинної організації входили керівник Українського центру оцінювання якості освіти, два його заступника та ще двоє службових осіб зазначеної установи.

Підозрювані мали право доступу до інформації центру про результати зовнішнього незалежного оцінювання. Завдяки цьому протягом 2008-2013 років вони завищували результати оцінювання за грошове винагородження. Така фальсифікація результатів ЗНО дала змогу певним особам вступити до вишів та навчатись в них саме за рахунок держави.

Слідством встановлено, що службові особи змінювали результати оцінювання понад 800 разів. У такий спосіб зловмисники завдали шкоди Державному бюджету України на суму понад 7 мільйонів гривень. Ці кошти були витрачені на навчання осіб, які були зараховані на місця державного замовлення не за результатами конкурсу, а внаслідок протиправного завищення результатів.

Наразі, учасникам угрупування інкримінують вчинення кримінальних правопорушень передбачених ч. 2 ст. 364 ( Зловживання владою або службовим становищем ), ч. 3 ст. 362 ( Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї ), а також ч. 1 ст. 255 ( Створення злочинної організації ) Кримінального кодексу України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ