Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Керівництво «Нафтогазу» цілеспрямовано банкротує газодобувну галузь України

«Наш край» закликає владу звільнити керівництво «Нафтогазу» та розслідувати його діяльність, яка підриває енергобезпеку країни.

НАК «Нафтогаз» послідовно стримує нарощування видобутку газу підприємством «Укргазвидобування». Про це свідчать результати фінансової діяльності «Нафтогазу» та рішення Наглядової Ради «Нафтогазу».

Протягом 2015–2016 років «Нафтогаз» наполягав на збільшенні ціни на газ для громадян та промисловості до рівня імпортного паритету. Обґрунтування цієї вимоги – необхідність вкладати кошти у розвиток газовидобутку.

Урядом у свою чергу була ухвалена програма розвитку газовидобувної галузі України до 2020 року. Згідно із планом, «Укргазвидобування» мав би збільшити видобуток з 14 до 20 млрд кубометрів газу на рік.

Ціна на газ була піднята, але, керівництво «Нафтогазу» зробило все, щоб видобуток не зростав:

  • на кінець першого кварталу 2018 року сумарна заборгованість «Нафтогазу» перед «Укргазвидобуванням» протягом неповних двох років зросла з 1 до 42 млрд грн;
  • протягом другого кварталу 2018 року заборгованість була знижена до 24 млрд грн;
  • видобуток не зріс, бо згідно зі звітом про виконання фінансового плану за 2017 рік обсяг газу, придбаний у «Укргазвидобування», становив 14 млрд кубометрів. У порівнянні з 2016 роком об’єм закупівель видобутого газу на змінився; 
  • більша частина чистого прибутку ПАТ «Укргазвидобування» – 22,8 млрд грн був розподілений на користь акціонера, тобто «Нафтогазу», а не на користь інвестування у збільшення видобутку. На статутні цілі «Укргазвидобуванню» залишили 7,6 млрд грн.

Разом з тим, потреба «Укргазвидобування» в інвестиціях – 30 млрд грн, а у звіті присутнє застереження: «зменшення фінансування призведе до зменшення обсягів видобутку».

Таким чином керівництво «Нафтогазу» залишило власне газовидобувне підприємство без джерел фінансування капітальних інвестицій та зірвало програму розвитку газовидобувної галузі України до 2020-го року.

За рахунок отриманого у 2017 році прибутку можна було б забезпечити газовим лічильником кожне українське домогосподарство (22 млн лічильників по 1 тис. грн за Metrix UG2,5).

Для керівництву «Нафтогазу» такий стан «розвитку» прийнятний, тому що:

зберігається значна доля імпортного газу, який закуповується за ціною близько 200 дол. за 1000 м3;
собівартість видобутку газу «Укргазвидобуванням» не перевищує 40 дол. за 1 000 м3, а продається за паритетною з імпортним газом ціною.

Висновок: газовим трейдерам вигідно, «Нафтогазу» вигідно, українцям – не вигідно, державі – підрив енергонезалежності.

«Наш край» звертається до Верховної Ради, Уряду та Генеральної прокуратури із закликом звільнити все керівництво «Нафтогазу» та міністра палива і енергетики України за умисний зрив виконання програми нарощування видобутку газу до 2020 року, а також розслідувати їхню діяльність, яка руйнує український газовидобуток. Ці чиновники не тільки заблокували збільшення видобутку власного українського газу, але й ще за рахунок українських споживачів та української газодобувної галузі виписували собі мільярдні премії.

Партія закликає НАБУ розпочати слідство про зловживання службовою посадою та корупційними оборудками посадовцями НАК «Нафтогаз України», які одночасно є директорами швейцарської дочірньої кампанії НАК Нафтогаз України Naftogaz Trading Europe S.A. Гадаємо, їх слід преміювати у розмірі щонайменше 10 років позбавлення волі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ