Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Командувач ОС Наєв: виконання мінських домовленостей не позбавляє нас права на захист

Ось вже другий місяць щодня надходить різноманітна інформація про хід проведення операції Об'єднаних сил.

Під час брифінгу з нагоди початку операції командувач Об’єднаних сил Сергій Наєв обіцяв, що заходи під його керівництвом будуть відкритими та прозорими для суспільства. Але поспілкуватися з Сергієм Івановичем нагода випала не одразу, а коли командувач знайшов невелике вікно у щільному графіку. Тому і відповіді, за браком часу, лаконічні і по суті.

— Сергію Івановичу, розкажіть, чи відразу погодилися на цю пропозицію? І коли приступили до виконання безпосередніх обов’язків, чи були якісь проблеми?

— Я військовий – виконую визначені завдання та ніколи не обговорюю рішення старших начальників. Рішення на проведення операцій або певних тактичних дій ухвалюють саме для вирішення наявних проблем. У цьому випадку – для захисту незалежності та територіальної цілісності України від агресора – Російської Федерації.

— Чи плануєте здійснити якісь кадрові зміни серед підпорядкованого Вам командування?

— Об'єднані сили комплектуються на ротаційній основі представниками всіх силових відомств та правоохоронних органів держави. Тож кадрові зміни відбуваються планомірно.

— Останніми днями бойовики посилили обстріли наших позицій на лінії зіткнення. Ви обіцяли жорстку відповідь на такі провокації. Чи вдається як слід відповідати на атаки незаконних збройних формувань, зважаючи на мінські домовленості?

— Ми адекватно відповідаємо на обстріли окупантами наших позицій та мирних населених пунктів. Не порушуємо жодного пункту міжнародних угод і ніколи не відкриваємо вогонь першими. Адже виконання мінських домовленостей не позбавляє нас права на захист.

— Якою зброєю ми найчастіше відповідаємо на обстріли бойовиків? І взагалі, в яких випадках відповідаємо? Це вирішує командир конкретного підрозділу, якого обстрілюють, чи потрібно це узгоджувати з вищим керівництвом?

— Командирам надано право самостійно приймати рішення щодо відповіді на обстріли задля збереження життя і здоров’я підлеглих та цивільних громадян. У бойових умовах чекати на узгодження найчастіше рівнозначно ціні людського життя. Тож командири підрозділів добре знають порядок застосування зброї та дотримуються його.

— Яка готовність сьогодні наших військ на лінії розмежування для можливого наступу російсько-окупаційних військ? Чи планує штаб Об’єднаних сил посилювати підрозділи на передовій, зважаючи на часті провокації, а також накопичення російських військ на українсько-російському кордоні?

— Сили і засоби Об'єднаних сил завжди перебувають в підвищеній боєготовності та здатні "гостинно" зустріти окупанта, щоб у нього назавжди зникло бажання зазіхати на нашу територію. Передовим підрозділам приділяється найбільше уваги в комплектуванні та забезпеченні. Це контролюю особисто.

— Ви казали, що одним з важливих завдань операції Об’єднаних сил є посилення українсько-російського кордону. На яких ділянках планується це посилення? І коли воно відбудеться?

— Щодо посилення кордону, то йдеться про район проведення операції Об’єднаних сил, не більше та не менше. Це визначено вітчизняним законодавством, якого ми неухильно дотримуємося. Також посилюємо правопорядок у районі відповідальності.

— Стосовно використання Джавелінів. Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука сказав, що Україна не може поки що використовувати Джавеліни на лінії зіткнення, бо має певні обмеження. Чи можливе зняття таких обмежень? Якщо так, то при яких умовах? І чи взагалі передбачається передача цього озброєння Об’єднаним силам?

— Підрозділи Об'єднаних сил комплектуються штатним озброєнням та відповідно до потреб. Нині маємо сучасні вітчизняні протитанкові засоби – ПТРК "Стугна", "Корсар", які ефективно застосовуємо в бойових умовах.

— На території проведення операції Об’єднаних сил можливе запровадження тимчасового особливого порядку з подальшим обмеженням у свободі пересування на тій території? Розкажіть про це трохи докладніше, коли може діяти такий порядок? І чи не планується його найближчим часом на певній ділянці запроваджувати?

— Особливий порядок в певних районах або населених пунктах запроваджується за моїм рішенням для збереження життя і здоров’я громадян, або для проведення спеціальних заходів. Наприклад, під час активізації бойових дій у конкретному районі, або для переміщення підрозділів.

Обмеження запроваджуються тимчасово, допоки існує небезпека або необхідність блокування району. За таких умов оголошується режим "Червоний", за яким в’їзд-виїзд можуть здійснювати тільки особи та транспортні засоби Об'єднаних сил.

Про видачу населенню будь-яких перепусток мова взагалі не йде.

Під час оголошення "жовтого" режиму лише посилюються заходи контролю за переміщенням громадян та транспортних засобів.

— А чи оголошували вже "Червоний" рівень і де?

— "Червоний" оголошували декілька разів в зв’язку з виконанням завдань за призначенням підрозділів ОС. Авдіївка, КПВВ "Майорськ" та інші.

— До речі, щодо недопущення контрабанди з або на тимчасово окуповану територію. Чи передбачається, наприклад, посилення прикордонників, співробітників ДФС, військових патрулів тощо?

— Передбачається і вже впроваджено в життя посилення ефективності їхньої роботи. Зокрема, покращилося виконання ними функціональних обов’язків, взаємодія, що в кращий бік відбилося на протидії незаконному переміщенню товарів та вантажів через лінію розмежування, посилено паспортний контроль та покращено обслуговування громадян на КПВВ загалом. При цьому маємо достатньо резервів для подальшого поліпшення ефективності цієї роботи.

— Яким чином буде діяти ООС в тому разі, якщо буде прийнято рішення щодо введення миротворчих сил ООН – чи є попередній план дії відходу українських військ назад, вглиб контрольованої території, чи вони залишаться на тих позиціях, де вони знаходитимуться на момент введення миротворців ООН. Чи зміниться якимось чином формат командування, дії ЗСУ, робота Донецької обласної військово-цивільної адміністрації. Хто саме буде відповідати за всі питання взаємодії ООН та ООС?

— Об'єднані сили, як і нині, у повному обсязі виконуватимуть конституційний обов’язок щодо захисту українського народу, рішення військово-політичного керівництва держави та визначені нам завдання.

— Чи відразу погодилися взяти на себе командування Об’єднаними силами? Чи мали особисту розмову з Президентом стосовно цього? Чи відомо Вам, скільки кандидатур обговорювалося на цю посаду?

— Рішення прийняв у визначений мені термін. Дійсно, особиста бесіда була. Про решту вам зазначав на початку нашої розмови.

— Розкажіть, будь ласка, чи вже сформований весь командний склад штабу Об’єднаних сил?

— Хіба можна розпочинати військову операцію без сформованих та дієздатних органів військового управління? Коли мова йде про бойові дії, за діяльністю військових органів управління стоять десятки тисяч людських життів. Тож робота зі створення органів управління Об'єднаних сил розпочалася під керівництвом Генерального штабу Збройних сил України ще на етапі розроблення законопроекту, більш відомого нині як закон про деокупацію Донбасу.

— Чи допомагають ОС відновлювати зруйновані комунікації Донбасу – чи є відповідна статистика, що саме було зроблено? Матеріали на відновлення комунікацій надаються військово-цивільними адміністраціями, чи надаються за рахунок Міноборони?

— Реалізація соціальних та гуманітарних проектів на території Донецької та Луганської областей є одним з пріоритетних завдань Об'єднаних сил.

У спільній роботі беруть участь, окрім силовиків та правоохоронців, і військово-цивільні адміністрації. Нині реалізуємо у взаємодії з облдержадміністраціями стратегічний соціальний проект "Допомога йде", за яким відправляємо дітей з Донбасу на оздоровлення до інших областей, надаємо допомогу навчальним та медичним закладам тощо.

Так, днями 30 дітей з "прифронтового" селища Тошківка, що на Луганщині, відправлено на оздоровлення до запорізьких санаторіїв на Азовському морі, доставлено гуманітарну допомогу до лікарень та соціальних закладів Донецької та Луганської областей тощо. Така робота триває безперервно і набирає обертів.

Об'єднані сили беруть участь і у відновленні інфраструктури. Фінансуються ці заходи із обласних та державних бюджетів, і для їх реалізації залучаються окремі підрозділи Об’єднаних сил. Зокрема, підрозділи оперативного забезпечення Збройних сил України, Державної спеціальної служби транспорту України. Це дозволяє з максимальною ефективністю і в стислі строки, з мінімальними бюджетними призначеннями місцевим органам влади, виконати першочергові заходи з покращення життя громадян. Наприклад такі, як відновлення мостів та шляхопроводів.

Таким чином, соціальна і гуманітарна складова є одним із інструментів досягнення нашої спільної перемоги над агресором. Найперше перемога має відбутися у ставленні жителів окупованих територій до європейського демократичного життя, до розуміння власних перспектив та перспектив своїх нащадків у незалежній правовій державі. І ці зміни вони вже бачать насамперед у Донецькій та Луганській областях.

— На жаль, бувають випадки, коли військові скоюють злочини, в тому числі проти цивільних. Хто саме буде займатися розслідуванням таких випадків, чи вже Вам відомі подібні випадки. Яким чином карають винних?

— Словами класика, армія є дзеркалом суспільства зі всіма йому притаманними вадами. Між тим рівень правопорушень серед особового складу військових формувань набагато нижчий, ніж в цивільному суспільстві.

Це обумовлено і суворим дотриманням військової дисципліни, і системною роботою військових правоохоронних структур.

Адміністративними та дисциплінарними правопорушеннями займаються підрозділи Військової служби правопорядку, іншими правопорушеннями – правоохоронні структури зі складу Об'єднаних сил, тобто підрозділи Національної поліції, ДФС та СБУ зі складу ОС.

Стягнення накладаються тільки в правовому полі відповідно до ступеня провини.

— Нещодавно Президент України та секретар РНБО заявили, що до кінця цього року на озброєння ЗСУ будуть поставлені комплекси "Вільха". Чи планується їх поставка для ООС. Крім того, яке ще нове озброєння, розроблене українськими спеціалістами, надійде до наших військових на Донбасі? Чи будуть поставлені танки, зокрема "Оплот-М"?

— Новітніми та модернізованими зразками озброєння і військової техніки військові частини забезпечуються планово та згідно з економічними спроможностями держави. Значний бойовий досвід наших військовослужбовців дозволяє їм швидко навчитися застосовувати будь-який сучасний зразок озброєння - від стрілецької зброї до новітніх автоматизованих комплексів.

Інтенсивна бойова підготовка підрозділів триває не тільки на полігонах пунктів постійної дислокації, а також і в районі проведення операції Об’єднаних сил.

— Чи є зміни у форматі співпраці з ОБСЄ з початком ООС?

— Формат співпраці з ОБСЄ чітко обумовлено міжнародними угодами, він залишається сталим та суворо дотримується українською стороною.

— Чи були у Вас зустрічі з дипломатами, послами інших країн. Що обговорювали?

— Заходи міжнародного військового співробітництва проходять регулярно. Маємо нагоду наочно засвідчити нашим іноземним партнерам стан безпекової ситуації в регіоні, обговорити низку питань подальшої співпраці у військовій та в гуманітарній сферах, висловити вдячність за підтримку та допомогу.

— Яка вірогідність загострення ситуації на Донбасі у зв’язку з початком нового терміну Путіна при владі? Можливо, повномасштабна війна?

— Ми готові до розвитку будь-яких подій. Підвищення наших бойових спроможностей стає стримуючим фактором для подальших активних дій противника.

— Чи бачите Ви зв’язок між намаганнями російської сторони перевести транзит газу до Європи з території України на інші маршрути (йдеться, зокрема, про "Північний потік-2") і ескалацією на Донбасі? Тобто, чи є вірогідність входження військ ЗС РФ на територію України після завершення контракту на транзит російського газу територією України у 2019 році?

— Моя відповідь може суттєво вплинути на нафтогазовий ринок Європи (посміхається – ред.). Тож не будемо спекулювати сучасними і майбутніми цінами...

— Як проявляється гібридна війна РФ щодо України у Вашому розумінні? Чи відчувають інформаційний тиск, зокрема, дискредитація, наприклад, через ЗМІ, соцмережі, військові сил ООС?

— І відчувають такий гібридний інформаційний вплив, як кожен громадянин України, і успішно надають йому спротив.

— Чи можливе застосування силами ООС на Донбасі авіації? Якщо так, то у яких випадках?

— За потреби ми готові застосувати ввесь спектр наявного озброєння.

— Якої зброї не вистачає силам ООС? Як ситуація з радіолокаційним обладнанням у силах ООС на Донбасі?

— Воює не зброя, а люди. Наші воїни вміють вправно користуватися будь-яким озброєнням і технікою, і успішно діляться цим досвідом з нашими закордонним партнерами, в тому числі на їхній техніці під час міжнародних навчань.

— Скільки є випадків, що були попереджені провокації окупаційних військ на Донбасі завдяки роботі військових з початку ООС?

— Щодня маємо десятки провокацій. Кожний обстріл наших позицій є провокацією.

— Як відбувається взаємодія з іншими правоохоронними і силовими відомствами у зоні ООС? Зокрема, на скільки підпорядковується СБУ командуванню ООС?

— Хочу зазначити, що до складу Об’єднаних сил входять представники всіх складових сектору безпеки і оборони держави, які виконують завдання в районі проведення операції під єдиним командуванням. Операція Об’єднаних сил є військовою операцію. Це одна з основних відмінностей операції Об’єднаних сил від АТО. Ми здобуваємо перемогу разом і діємо як один цілий та налагоджений механізм.

— Чи є якась оновлена інформація з приводу скупчення російських військ на кордоні України з РФ? Скільки їх зараз, чи побільшало? Військових якого роду військ найбільше? Про що це, на Вашу думку, може свідчити?

— Об'єднані сили володіють повною інформацією про переміщення російсько-окупаційних військ як на окупованих ними територіях, так і в прикордонних з Україною областях РФ. Ми готові до розвитку будь-яких подій.

Спілкувалися Олександр Сивачук та Дмитро Кропивницький

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ