Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Комісія ООН представила новий звіт про воєнні злочини військ рф

Незалежна міжнародна комісія з розслідування порушень в Україні задокументувала нові докази того, що Росія порушила міжнародні права людини на окупованих територіях України та скоїла воєнні злочини.

Мова йде про воєнні злочини у вигляді катувань, зґвалтувань та іншого сексуального насильства, а також депортації дітей до РФ.

Про це йдеться у доповіді комісії, представленій на Генасамблеї ООН.

"Комісія дійшла висновку, зокрема, що російська влада здійснює невибіркові атаки на цивільне населення, а також воєнні злочини, такі як катування, умисні вбивства, зґвалтування та інші види сексуального насильства, депортація дітей, що також є порушенням прав людини", — йдеться у документі.

Розслідування підтвердило її попередній висновок про те, що росіяни широко і систематично застосовували тортури в різних типах місць позбавлення волі.

Окрім попередніх висновків Комісії про катування в Україні та місцях позбавлення волі в РФ, викладені у цій доповіді нові докази, зібрані в Херсонській та Запорізькій областях, свідчать про аналогічну систематичність катувань на територіях, підконтрольних російській владі. У розслідуваних випадках злочинці переважно катували чоловіків, підозрюваних у передачі інформації українській владі або в іншій підтримці українських Збройних сил.

За інформацією свідків, росіяни катували затриманих з такою жорстокістю, що люди гинули. У катівні у школі села Біляївка Херсонської області люди, яких росіяни утримували, просили про допомогу для одного з чоловіків, який одразу ж після катувань почав задихатися. Однак російські військовослужбовці відмовилися надати допомогу і цей чоловік помер протягом години.

У Комісії зазначили, що нещодавні розслідування комісії в Херсонській та Запорізькій областях свідчать про те, що зґвалтування часто супроводжувалося додатковими актами насильства над жертвами, зокрема жорстоким побиттям, удавленням, задушенням, порізами, пострілами поруч із головою жертви й умисними вбивствами.

Комісія також задокументувала переміщення 31 дитини з України до росії у травні 2022 року та дійшла висновку, що це переміщення було незаконною депортацією — це воєнний злочин.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ