Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Комуністи встановили пам'ятник Леніну на Чернігівщині

Пам’ятник Леніну відреставрували та встановили у центрі. Торік у лютому монумент повалили місцеві активісти. Комуністи вирішили його відновити й повернути.

Цей факт викликає цілком природне обурення і засудження. Українському суспільству вже давно відомо про величезний масив фактів злочинів В.І. Леніна проти людяності, ідеолога і організатора створення тоталітарного комуністичного режиму на руїнах Російської імперії, війни проти Української Народної республіки й загарбання України, відповідального за катастрофічні жертви українського народу в 1917–1922 роках від рук комуністичних загарбників.

У 2014 році органи влади, медіа Чернігівської області, як і в усій Україні, отримали Довідку Українського інституту національної пам’яті «Історико-юридичний висновок щодо причетності Леніна до організації та здійснення політичних репресій».

У цьому документі було зроблено однозначний висновок: «В. Ленін (Ульянов), що обіймав протягом 1917-1923 рр. найвищі державні та партійні посади, спочатку у Радянській Росії, а потім у СРСР, не тільки теоретично обстоював можливість та необхідність застосування політичних репресій та терору стосовно окремих груп населення чи окремих осіб, але й як посадова особа приймав участь в ухваленні та підписував відповідні нормативні документи (декрети), які легітимізували та «узаконювали» застосування таких політичних репресій та терору органами державної влади (насамперед, ВЧК, судами та революційними трибуналами), а також як посадова особа віддавав посадовим особам інших органів державної влади вказівки щодо застосування такого терору та політичних репресій відносно конкретних груп населення або конкретних осіб шляхом, зокрема, взяття окремих осіб у заручники, обмеженнях громадянських прав цілих груп населення, арештів конкретних осіб або цілих груп населення та поміщення їх до концентраційних таборів, реквізиції майна (зокрема, хліба) у таких осіб або цілих груп населення. Крім того, як голова Ради народних комісарів та керівник ЦК РКП (б) Ленін відповідальний за створення каральних органів (ВЧК) для здійснення таких політичних репресій та терору, спираючись не на Конституцію та закон, а на вказівки вищого керівництва державних, а особливо, партійних органів, не будучи обмежені при цьому у своїй діяльності відповідними законодавчими рамками.

З огляду на це, Володимир Ленін (Ульянов) підпадає під визначення осіб, причетних до організації та здійснення політичних репресій згідно абзацу 7 п. 3 указу Президента України «Про заходи у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні» від 28 березня 2007 р. №250/2007, пам’ятники яким мають бути демонтовані, і відповідальність за це покладається, зокрема, на обласні державні адміністрації».

Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки», який вступив у дію з 21 травня 2015 року, однозначно вимагає демонтаж пам’ятників особам, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), особам, які обіймали керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР).

Отже, пам’ятник Леніну в райцентрі Семенівка Чернігівської області безумовно підлягає демонтажу. Будь-яка інша позиція, рішення та дія є знущанням з пам’яті жертв українського народу від комуністичного тоталітарного режиму, аморальна і протиправна. В умовах завойовницької війни Російської Федерації проти України цей факт є серйозною загрозою національній безпеці нашої країни.

Автор: Сергій БУТКО,
представник УІНП у Чернігівській області

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ