Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Котельні потрібно обладнати сучасними котлами, і це сприятиме економії газу – Олег Бас

“Котельні потрібно обладнувати новими сучасними котлами, тоді буде економія газу і, відповідно, зменшена оплата за теплопостачання для мешканців міста”, – повідомив на прес-конференції член спеціальної комісії Львівської міської ради з вивчення економічної обґрунтованості тарифів на послуги теплопостачання та підігрів води Олег Бас.
 За його словами, на Сихові мешканці будинків з тепловими лічильниками за новими квитанціями платять більше за обігрів будинків, ніж мешканці будинків, де відсутні такі лічильники. „Навіщо тоді встановлювати лічильники і витрачати на це гроші, якщо це не сприяє зменшенню тарифів для громадян?” – сказав Олег Бас.
Він також зазначив, що „більшість сихівських будинків опалюються ТЕЦ-1, де обладнання котелень – минулого або позаминулого століття”. „Відповідно, такі котельні спалюють зайвий газ, а оплата за них розподіляється між мешканцями будинків. Така ситуація є ненормальною і її потрібно виправляти, встановлюючи на котельнях сучасні котли, які дадуть можливість економити газ”, – зазначив Олег Бас.
Він також зазначив, що „депутати міської ради виділили 32 мільйони гривень ТЕЦ-1 і ТЕЦ-2 для закупівлі газу, і ми будемо контролювати використання цих коштів. Проте їх потрібно використовувати не тільки на закупівлю газу, а й на альтернативні способи опалення будинків”.
 „Ми маємо нову владу у місті, проте вона по-новому не підходить до вирішення проблем, в тому числі з тарифами. Ще з липня 2006 року з оприлюдненою новою ціною на газ був час для фахового формування тарифів, проте члени профільної комісії не виносили нові тарифи на обговорення, а одразу їх затвердили. Пропозиції щодо двоставкових тарифів формувались трьома управліннями міської ради: управлінням інженерного господарства, управлінням житлово-комунального господарства і управлінням економіки ЛМР. Наша комісія вивчала усі документи і запропоновані цифри щодо зміни тарифів у місті кожного комітету різні. Ця різниця коливається від 3-х до 15 разів, що не давало змоги комісії реально працювати, оскільки невідомо було, які запропоновані цифри вважати чинними. Розробники тарифів називали свої рішення проектними, тому ми стверджуємо, що комісію свідомо заплутували в цифрах формування тарифів. Відповідно, мешканці Львова стали заручниками цієї ситуації і за зверненнями громадян стає зрозуміло, що 90% львів’ян не розуміють двоставкових тарифів і їх запровадження при оплаті за комунальні послуги. Тому ці цифри потрібно пояснити і відмінити антисоціальну двоставкову плату за теплопостачання. Як пояснили членам комісії, згідно з рішенням виконкому міської ради тарифи є плаваючими. Хоча встановлено, що гігакалорія коштує 181 гривень. Проте чому у сусідніх будинках по-різному коштує гігакалорія, адже є інформація, що ця цифра доходить і до 300 гривень.  Проте має бути єдиний тариф за одну гігакалорію для усіх мешканців Львова”, – зазначив член комісії Олег Бас.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ