Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Культура

Козицький: мистецтво сприяє порозумінню різних націй

Як повідомили 04 березня Гал-інфо у прес-службі ЛОДА, урочистою академією у Львівській філармонії відзначили 30-ту річницю відновлення незалежності Литви
Фото: Львівська ОДА

Сьогодні, 4 березня, у Львівській національній філармонії відбулась концертна програма присвячена 30-й річниці відновлення незалежності Литовської Республіки та 20-й річниці Генерального Почесного консульства Литовської Республіки у Львові. Участь у заході взяв голова Львівської ОДА Максим Козицький разом із дружиною.  

ʺМистецтво – це та універсальна мова, яка об’єднує і зближує серця, сприяє порозумінню різних націй. Історія Литви багато в чому перетинається з історією України, і ми досі маємо багато чого спільного. Хочу відмітити, що Литва завжди підтримувала Україну у нашому проєвропейському шляху. Дякую, що підтримували нас на міжнародній арені. Литва, як ніхто інша, розуміє, яка загроза чатує на нас зі Сходу і завжди підставляла нам своє дружнє плече у нашій боротьбі проти агресора. Також хочу відмітити роботу Генерального почесного консула у напрямку встановлення та покращення зв’язків Львівщини та Литвиʺ,-  зазначив очільник області.

Концерт ʺМузика на перетині фрі-джазу і фольклоруʺ - спільна програма фольклорно-джазового дуету з Литви – Вероніки Повільонєне та Пятраса Вішняускаса разом з українською співачкою Уляною Горбачевською. Це розповідь про волю та прагнення до свободи сучасною мовою синтезу джазу та фольклорних пісень.

В межах програми лунали литовські та українські архаїчні народні пісні. Також слухачі дізнались про значимість цих творів для історії Литви.

Довідково:                                                                                                      

16 лютого 1918 року у Вільнюсі, на засіданні, наділена повноваженнями народу Литовська рада проголосила відновлення незалежної демократичної литовської держави. Була підписана Декларація про незалежність Литви, в якій було виражено прагнення литовської нації створити демократичну державу. Цей день в Литві є головним державним святом – Днем відновлення державності.

У червні 1940 року Радянський Союз окупував і анексував Литву відповідно до пакту Молотова-Ріббентропа, який був підписаний 23 серпня 1939 року. Через рік нацистська Німеччина напала на Радянський Союз, в результаті чого Литва відійшла Німеччині.

У 1944 році після вигнання німецьких окупантів Радянський Союз відновив Литві статус Литовської Радянської Соціалістичної Республіки.

11 березня 1990 року Верховна Рада Литви прийняла рішення про відновлення незалежності Литовської Республіки. Таким чином, Литва стала першою радянською республікою, яка проголосила свою незалежність.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, Максим Козицький провів зустріч з Послом Литви

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ