Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Країни Балтії домовилися відключитися від російської енергомережі

Оператори електроенергетичних систем Литви, Латвії та Естонії 2 серпня підписали угоду про відключення від російської енергосистеми та синхронне підключення до європейської мережі.

Про це йдеться на сайті міністерства енергетики Литви.

Відключення та синхронне підключення заплановано на лютий 2025 року. Раніше країни домовилися приєднатися до європейської континентальної енергетичної системи до кінця 2025 року, але вирішили перенести цей термін майже на рік раніше після вторгнення Росії в Україну.

"З початком російської повномасштабної війни проти України ризики, пов’язані з енергетичною безпекою країн Балтії, суттєво змінилися", – заявили в міністерстві енергетики Литви.

Керівники компаній Litgrid, AST і Elering, операторів електроенергії країн Балтії, підписали угоду, в якій взяли на себе зобов'язання щодо нового терміну і завершили необхідні роботи до узгодженої дати. Це включає встановлення синхронних конденсаторів і реконструкцію лінії електропередач між Естонією та Латвією.

В угоді також зазначено, що три країни вийдуть із підконтрольної Росії системи БРЕЛЛ (Білорусь, Росія, Естонія, Латвія та Литва) до літа 2024 року, тобто за шість місяців до синхронізації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ