Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Китай таємно продає росії армійське спорядження - Politico

Китай в останній рік активно нарощував торгівлю товарами подвійного призначення з Росією, зокрема допомагав Москві отримувати західні технології, недоступні для РФ через санкції.

Про це пише "Politico" на основі аналізу митних даних.

Як свідчать дані російської, китайської та української митниць, цього року Росія імпортувала з Китаю безпілотників на суму понад 100 мільйонів доларів, що в 30 разів більше, ніж ввезла Україна. А китайський експорт до РФ кераміки – компонента, що використовують в бронежилетах – збільшився на 69% до понад 225 мільйонів доларів, тоді як в Україну – впав на 61%, до всього лише 5-ти мільйонів.

Імпорт китайських товарів подвійного призначення до Росії часто здійснюється через компанії-одноденки, створені для приховування торговельної діяльності. 

Приміром, одна з них – "Сильва" зі штаб-квартирою в Бурятії, створена у вересні 2022 року – замовила в шанхайської компанії Shanghai H Win по 100 тисяч бронежилетів і касок.

У випадку безпілотників китайський виробник – компанія DJI – стверджує, що розірвала зв’язки з Росією та "активно перешкоджає використанню своїх товарів у бойових діях". "Politico" вдалось знайти контракт китайської компанії Iflight за жовтень 2022 року на постачання дронів DJI через іншу компанію в Гонконгу до Росії.

Як зазначає видання, торгівля бронежилетами, дронами й тепловізорами між Китаєм і Росією підкреслює вразливість санкцій Заходу, оскільки це обладнання входить до розмитої категорії товарів подвійного призначення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ