Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Левко Різник отримав президентську премію «Українська книжка року»

24 червня цього року Указом Президента України звання лауреата премії Президента України «Українська книжка року» присвоєно Різнику Леву Йосиповичу за книгу-трилогію «Самотність пророка», «Поет і Владика», «Доктор і Професор», повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Подання висунуто Всеукраїнським товариством «Просвіта» ім. Тараса Шевченка.

Автор у жанрі роману-есе висвітлює трьох найвидатніших постатей українського відродження кінця XIX і початку XX століття  - Івана Франка, митрополита Андрея Шептицького, Михайла Грушевського, що жили і діяли на той час у Львові.

У книзі «Самотність пророка» автор описує стосунки Івана Франка з оточуючими його людьми, зокрема, з Ольгою Рошкевич, напружені духовні пошуки суспільного ідеалу, вміло відображені у безперервній боротьбі за душу Пророка між силами добра (Ангел) і зла (Лукавий).

Книга «Поет і Владика» є своєрідним продовженням роману «Самотність Пророка, або Добрий Ангел Івана Франка». В її центрі дві непересічні особистості –  поет і вчений-енциклопедист Іван Франко, та духовний провідник галичан – митрополит Української греко-католицької церкви Андрей Шептицький Роман написаний у формі своєрідної сповіді поета перед владикою, владики – перед поетом, а обидвох – перед читачами, тобто перед народом, за пережите і передумане у житті.

У романі  «Доктор і Професор» на основі першоджерел та архівних матеріалів автор розкриває творчі, наукові й побутові взаємини Михайла Грушевського та Івана Франка впродовж одинадцяти років (1894-1905) їхньої найбільш плідної спільної праці в Науковому товаристві ім. Т.Шевченка

Довідка.

Левко Йосипович Різник – український письменник, громадський діяч, член Національної спілки письменників України.

Народився 14 січня 1938 року у с. Нараїв Бережанського району Тернопільської області. У 1993-2005 pоках очолював Львівську організацію Національної спілки письменників України.

Автор прозових книг: «З математичною точністю», «Голубидо сонця», «Наріжний камінь», «Повінь», «Міра оптимізму»,«Неоплатні борги», «Друге дихання», «На крутизні»,«Цілитель», «Обличчям до вікна», «Лідер», «Фактор Данила Вернади», «Мамонт ожив», «Усусуси на Лисоні».

У 1997 році удостоєний премії «Кращий роман року» ім. Андрія Головка за роман «Маргінал», у 2002 році за книгу «Усусуси на Лисоні» – премії ім. Олеся Гончара. Підготував до друку романи:«Крук, або П’ятдесятилітня війна»,«На карнавалі лукавства», «Фіолетові кошенята».

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ