Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів отримав нагороду за розвиток шкільного бізнесу

Як повідомляє ЛМР, Міський Центр підтримки підприємництва отримав спеціальну відзнаку в межах національної премії Ukrainian Enterprise Promotion Awards 2024 за проєкт «Львівські шкільні соціальні підприємства», який у місті розвивають з 2016 року.
Фото: ЛМР

На сьогодні школярі у Львові займаються різноманітним бізнесом: від хендмейду, заготівлі чаїв до переробки пластику чи опалого листя.

Восени 2023 року в 20 школах провели тренінги про шкільне соціальне підприємництво. Цьогоріч навесні за підтримки ЮНІСЕФ стартував масштабний проєкт «Львівські шкільні соціальні підприємства», де 8 тижнів діти з 30 шкіл міста навчали маркетингу, підприємництва, ораторської майстерності – усього, що допоможе їм розвивати шкільний бізнес.

Після ярмарку-пітчингу з підтримкою ЮНІСЕФ та управління освіти міста 23 шкільні соціальні підприємства отримали грантову підтримку на закупівлю обладнання та розвиток свого бізнесу.

«Впродовж цього літа ми працювали над створенням громадських організацій на базі шкіл, які мають право вести підприємницьку діяльність, відкривали рахунки, адже бізнес в Україні має бути офіційним, навіть невеликий шкільний. Ми розуміємо, що шкільне підприємництво – це не про гроші, це про розвиток м’яких та професійних навичок, тому що підприємництво розвиває у людини необхідні навички, адже створити продукт – це 5% успіху, а вміти його продати – це вже дуже велика робота.

Зараз впродовж вересня та жовтня шкільні підприємства отримують фінансування від ЮНІСЕФ та управління освіти, за яке вони будуть закуповувати обладнання та сировину згідно їхніх бізнес-планів. І вже наприкінці жовтня ми стартуємо з менторською підтримкою. Спочатку це 10 менторів та консультантів, а вже в листопаді буде значно більше у різних напрямках, які будуть допомагати дітям будувати бізнес-процеси і вкінці грудня в нас буде великий форум, де діти розкажуть про свої досягнення: як вони брали участь в ярмарках, як вони запускались та з якими проблемами стикалися», – розповіла керівниця та координаторка проєкту Анна Чуба.

Школярі займаються різноманітним бізнесом: від хендмейду до переробки пластику чи опалого листя.

«В нас є два проєкти з переробки пластику. Один – це 3D ферма з повним закритим циклом, вони виготовляють різні цікаві речі для дрібної моторики, а другий проєкт – це різні антистреси з переробленого пластику. На ярмарку люди дуже активно розкуповують такі речі. Крім того в нас є агросфера: вирощування лаванди, меліси, виготовлення різних чаїв. Дуже маємо гарний кейс – переробка опалого листя та російських книжок на крафтовий папір. Діти вже навіть отримали перші замовлення на етикетки для крафтярів. Також в нас є виготовлення унікальних шоперів з іграшками, різних прикрас. А ще є шкільний проєкт з вирощення мікрозелені, який допомагає дітям не тільки вести бізнес, а й полюбити біологію. З цим підприємством хоче співпрацювати великий бізнес, тому в нас в планах сертифікувати їхнє шкільне соціальне підприємство, щоб вони відповідали вимогам ISO і могли реалізовувати якісний продукт для великого бізнесу. І на сьогодні діти вже заробляють свої кошти, рахують точки окупності та беззбитковості», – каже Анна Чуба.

Кожне шкільне соціальне підприємство офіційно працює як неприбуткова громадська організація, а у їхньому статуті прописано, що вони мають право вести підприємницьку діяльність. Це все згідно з чинним законодавством. Також в кожного підприємства відкритий рахунок в банку, на який вони отримують кошти.

В кінці року молоді підприємці матимуть менторську підтримку бухгалтера, який навчить їх правильно подавати звітність громадської організації в податкову. Адже основна місія цього проєкту не тільки прокачати навички у молоді, а вже в школі навчати їх, що бізнес має бути чесним і повинен офіційно працювати і сплачувати податки.

«Діти потребують нових навичок, адже вони почали багато часу проводити в соцмережах та споживати негативну інформацію. Але під час наших навчань в дітей був шалений запал, їм настільки було цікаво. І ми отримали круті відгуки від менторів-вчителів шкіл, про те, що діти почали змінюватись, розуміти за що вони несуть відповідальність, як вирішувати конфлікти та працювати в команді, рахувати гроші, вести соцмережі. 

А основне, вони зрозуміли для чого їм вчити математику,, англійську та  українську мови. Тож цей проєкт не лише спонукає прокачувати підприємницькі навички, а й стимулює покращувати навчання в школах», – зазначає Анна Чуба.

До речі, у кожного шкільного бізнесу прописана соціальна місія. Одні перераховують частину прибутку для «Unbroken Kids», інші – для Домівки врятованих тварин та іншим благодійним фондам. Також допомагають дітям, які не мають батьків, тож закуповують їм якісне шкільне приладдя. А влітку, під час першого ярмарку шкільних соціальних підприємств, у Львові зібрали понад 20 тисяч гривень для «Unbroken Kids».

До кінця цього року також готують практичний посібник зі шкільного соціального підприємництва для учнів шкіл, вчителів, менторів, а також батьків. Він допоможе масштабувати цей проєкт у громадах, адже там буде багато практичних напрацювань.
За усі ці досягнення проєкт розвитку шкільного соціального бізнесу у Львові отримав спеціальну відзнаку за внесок у розвиток підприємництва в рамках національної премії Ukrainian Enterprise Promotion Ewards 2024. На початку місяця  директор Асоціації міст України вручив нагороду Центру підтримки підприємництва під час фінансового форуму у Львові та підтримав масштабування цього проєкту у всіх громадах України.

«Ці шкільні підприємства безпосередньо стосуються і нашого фінансового форуму, адже всі вони платники ПДФО потім, отримувачі прибутку і всього іншого про що ми говоримо в рамках цього форуму також», – підкреслив Олександр Слобожан.

Проєкт реалізується ГС «Західноукраїнський кластер соціальних підприємств» та ЛКП «Центр підтримки підприємництва» у партнерстві з Львівською міською радою в рамках програми «Розвиток потенціалу молоді у західних областях України», що імплементується ІСАР Єднання, за фінансової підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через державний банк розвитку KfW.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ