Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ЛМКП "Львівтеплоенерго" реалізовує проєкт встановлення ІТП в будинках Сихова

Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
1/4
У Львові реалізовується проєкт модернізації інфраструктури теплопостачання. Відповідний кредитний договір було підписано у 2013 році між ЛМКП "Львівтеплоенерго", ЄБРР та Львівською міською радою. Загальна вартість проєкту становить 30 млн євро. Про це повідомили 29 липня Гал-інфо у пресслужбі ЛМР.

З них 20 млн євро – це кредит від ЄБРР, а 10 млн євро — грант Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та екології. Проєктом передбачені модернізація теплових мереж (вже проведена), монтаж ІТП та переобладнання ТЕЦ-1 на альтернативні види палива. Грантові кошти передбачено, зокрема, для реалізації проєкту зі встановлення ІТП. За інформацією ЛМКП «Львівтеплоенерго», в межах проєкту встановлено 380 ІТП у будинках Сихова.

"Ми перебуваємо на стадії реалізації проєкту комплексної модернізації теплопостачання, який реалізуємо спільно з нашими партнерами з ЄБРР і екологічною фундацією. Цей проєкт розділений на чотири компоненти. На сьогодні вже повністю реалізовано два із них – це заміна магістральних теплових мереж від ТЕЦ-1 і встановлення диспетчеризації на ТЕЦ-1. Третій компонент – на стадії завершення – це обладнання індивідуальними тепловими пунктами багатоквартирних будинків Сихова. А четвертий компонент буде реалізовуватися з наступного року – це будівництво окремого енергоблоку на альтернативних видах палива (відходи деревини). Відповідно, це основні напрямки, які для себе визначило місто як стратегічні в межах проєкту з ЄБРР.

Щодо ІТП, то зараз їх встановлюємо у Сихівському районі. У наступний опалювальний сезон плануємо зайти із завершеним проєктом по ІТП. На сьогодні це єдина альтернатива отримання якісної послуги й економії енергоносіїв. Звичайно, максимальний ефект ми отримаємо в комплексі з термомодернізацією будинку. І це все дозволяє мешканцям отримати якісну, комфортну послугу, економити енергоресурси та кошти на їх оплату. ІТП – це також безпека, бо у вас немає джерела потенційної небезпеки – газових котлів, дахових котелень тощо", - розповів Олександр Одинець, директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР.

Як розповів Валентин Вольський, директор ЛМКП "Львівтеплоенерго", відповідно до проєкту встановлення ІТП, у будинках Сихова має бути встановлено 409 індивідуальних теплових пунктів. На сьогодні вже встановлено 380, з яких 131 введений в роботу.

"Проєкт, який реалізовуємо, охоплює монтаж і запуск 409 ІТП – це весь Сихівський мікрорайон – житлові будинки, школи, поліклініки. На сьогодні вже змонтовано 380 ІТП, а 131 із них запущено в експлуатацію. Процес триває, кожного дня запускаємо в роботу нові ІТП і плануємо до кінця вересня завершити повністю монтаж і будівельну частину, і залишиться провести пуско-налагоджувальні роботи.

Вартість встановлення ІТП – 11 млн 160 тис. євро. З них 10 млн євро – це грантові кошти.

Особливість ІТП в тому, що це фактично індивідуальний котел для будинку. Відповідно, мешканці будинку можуть самостійно регулювати якість і кількість подачі у будинок тепла – гарячої води й опалення. Також, завдяки ІТП, опалення мешканці можуть отримувати цілий рік, незалежно від того, коли починається чи закінчується опалювальний сезон. Тобто, коли, умовно, опалювальний сезон ми закінчили в квітні, а в травні-червні може бути похолодання, мешканці можуть відновити собі подачу тепла. Взимку ж, натомість, можуть зупинити, коли на дворі тепло.

Тому там, де ІТП вже введені в експлуатацію, ми провели розмови з власниками будинків – головами ОСББ, керівниками управляючих компаній – і домовляємося про роботу з ІТП. Це працює автоматично, відповідно не потрібно, щоб людина приходила і регулювала. Ми даємо їм доступ до відповідної програми, і вони можуть контролювати й регулювати параметри", - розповів Валентин Вольський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ