Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: Льодорубом по голові: 80 років тому більшовики вбили Льва Троцького
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Льодорубом по голові: 80 років тому більшовики вбили Льва Троцького

21 серпня 1940 року у Мексиці ударом льодоруба по голові був убитий один із провідних діячів більшовицької партії Лев Троцький. Вбивцею виявився радянський агент Рамон Меркадер.

Лев Троцький – один із фундаторів більшовицької держави. Це під його керівництвом було здійснено жовтневий переворот 1917 р., його стараннями створювалася Червона армія, його називали Червоним Левом революції. Водночас саме Троцький разом із Леніним і Сталіним був автором ультимативного «Маніфесту», надісланого Центральній Раді, який фактично відкрив шлях «ордам Муравйова» на Київ.

Але в 1923 р. Троцький очолив ліву опозицію. Через що до 1927 р. позбувся всіх посад, а в 1928 р. – засланий до Казахстану, а ще за рік – до Туреччини. До Радянського Союзу він більше не повернувся – деякий час жив у Норвегії, а звідти перебрався до Мексики, де жив у відомого художника Дієго Рівери. Його прихильників жорстоко переслідували і безжально знищували. Могли легко ліквідувати й самого Троцького, однак не чіпали. Очевидно, через велику харизматичність фігури Троцького.

Лев Троцький з мексиканськими друзями (в центрі - дружина дієго Рівери, художниця Фріда Кало)

Троцький був очевидним ворогом Сталіна, однак останній замовив вбивство свого найбільшого політичного опонента лише у 1940-му. Відповідь на цю загадку дає історик Віктор Суворов. Він вважає, що Лев Троцький, фанатичний прихильник світової революції, довгий час не розумів справжніх задумів Сталіна, якого взагалі рахував слабким лідером, і закидав тому зраду ідеї світової революції. Троцький на весь світ проголошував, що Сталін – це сірість і посередність, що він ні на що нездатний і його не слід боятися, а його режим взагалі скоро рухне сам по собі. Це цілком задовольняло кремлівського горця, який вів власну складну гру.

Однак незадовго до Другої світової Троцький змінив свою думку про Сталіна і ситуацію в СРСР. Незадовго до смерті він опублікував низку статей, де заявляв, що Гітлер прийшов до влади завдяки підтримці Сталіна. Що корінням всесвітнього зла є не так нацистська Німеччина, як Радянський Союз. І що без «нейтралітета» Сталіна Гітлер би не почав війну в Європі. Крім того, Троцький сів писати книгу про Сталіна, де розкривав усі закулісні інтриги, і це неабияк налякало «вождя всіх народів».

До речі, серед останніх статей Троцького були і думки, присвячені Україні. Зокрема, він писав, що Україна має іти шляхом «пролетарської революції», але вийти зі складу СРСР і бути самостійною державою. «Незалежність України нині нерозривно пов’язана з програмою пролетарської революції… Але це лишається тільки на папері. Найменша спроба відкрито порушити питання про незалежність України означала б звинувачення у зраді та негайний розстріл. Саме ця огидна двоїстість, це нещадне цькування будь-якої вільної національної думки й призвели до того, що трудящі маси України ще більшою мірою, ніж Великороси, ставляться до Кремля як до жахливого насильства… Об’єднання України передбачає відтак визволення так званої Радянської України з-під сталінського чобота», - писав він у 1939 р.

Сталін дуже боявся, що світовий комуністичний рух негативно сприйме його союз із Гітлером і переорієнтується на Троцького, який для багатьох лишався уособленням світлих ідеалів революції. На Троцького розпочалося справжнє полювання. Радянські спецслужби вже мали досвід ліквідації провідників ворожих комунізмові рухів (на той час їхніми жертвами уже стали у тому числі й Симон Петлюра та Євген Коновалець), тож дістали ціль замаху навіть на іншому кінці світу.

Лев Троцький був похований в Мексиці. Його вбивця, Рамон Меркадер, після 20 років мексиканської в’язниці прибув до СРСР, де його удостоїли звання Героя Радянського Союзу і нагородили «Золотою Зіркою» та орденом Леніна – найвищими державними нагородами.

УІНП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ