Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Війна в Україні: противники та союзники з пострадянського минулого

Нагадаємо, 24 лютого о 4 годині ранку, росія здійснила військове вторгнення на територію України.

Війська російських фашистів завдали ракетних ударів по містах України та розпочали наземне вторгнення з території Росії, Білорусі та окупованих у 2014 році територій Криму, а також непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей.

Ми проаналізували заяви політиків та рішення урядів країн, які до 1991 року разом з Україною входили до  складу СРСР.

Беззаперечно підтримують Україну.

"Військова агресія Росії проти суверенітету України, її народу та демократії є абсолютно неприпустимою. Путін несе відповідальність за припинення цього. Латвія тісно співпрацює з партнерами по ЄС і НАТО. Ми закликаємо до консультацій у рамках четвертої статті НАТО", - написав у твіттері прем'єр Латвії Кріш'яніс Каріньш.

Сейм Латвії одноголосно підтримав надання Україні статусу країни-кандидата у члени ЄС.

--//--

"Весь вільний світ опинився під загрозою, коли росія розпочала повномасштабну атаку проти України - суверенної європейської держави. Консультації всередині НАТО щодо зміцнення безпеки альянсу мають бути проведені для впровадження додаткових заходів щодо захисту союзників", - написала у твіттері прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас.

Естонія першою з країн НАТО закликала закрити небо над Україною. Парламент Естонської Республіки ухвалив рішення щодо заклику до країн-членів Організації Об‘єднаних Націй про закриття неба над Україною. Також Естонія регулярно відправляє Україні озброєння для захисту від рашистів.

--//--

"Ми повністю підтримуємо і підтримуватимемо Україну. Зброя та техніка - ніщо без знань та вміння ними управляти, тому разом із переданими ЗРК малої дальності Stinger ми ділитимемося знаннями та досвідом", прокоментував командувач збройних сил Литви Валдемарас Рупшис.

Польща та Литва закликають «негайно» надати Україні статус країни-кандидата на членство в Європейському союзі. Про це йдеться в спільній заяві країн Люблінського трикутника (Україна, Польща та Литва), україномовну версію якої оприлюднив Кабінет міністрів 14 березня.

"Ні нашим, ні вашим".

Натомість влада Грузії, попри активну позицію України в часи її війни проти рф у 2008 році, не захотіла підтримувати нас після рашистського вторгнення 24 лютого. Грузія відмовилась запроваджувати санкції проти росії. Водночас "відважні" грузини вирішили скористатись з ситуації і слідом за Україною подали заявку на набуття членства у ЄС. Як подяку від російського фюрера, Грузія отримала подачку у вигляді дозволу на експорт молока на росію. Міністр захисту довкілля і сільського господарства Грузії Отар Шамугія заявив, що не бачить проблеми в експорті молочної продукції до росії, попри війну Путіна проти України. Тож наша держава відкликала свого посла з Грузії. 

Однак варто зазначити, що попри рішення уряду Грузії, населення виступає за повну підтримку України і збиралось на неодноразові мітинги. Після них уряд Грузії виділив близько 320 тисяч доларів на гуманітарну допомогу Україні після вторгнення до країни російських військ.

--//--

Разом з Грузією скористатись ситуацією вирішила і Молдова, яка також подала заявку на набуття членства у ЄС. Міністр закордонних справ Молдови Ніку Попеску повідомив, що його країна готова надати прихисток українцям. Водночас прем’єрка Молдови Наталія Гаврилиця попросила Євросоюз надати Молдові безповоротну фінансову допомогу для підтримання рівня життя населення та енергетичної безпеки. 

"Ця абсолютно невиправдана війна серйозно вдарила по нашій економіці, добробуту і бюджету - не біженці, а саме війна. Постраждав наш експорт на низку ринків, імпорт з України, з інших країн, що проходив через територію України. Війна підриває і потенціал для залучення інвестицій. Також є бюджетні витрати, необхідні для реагування на ситуацію", - зазначив Ніку Попеску.

Однак варто зауважити, що Молдова не приєдналася до західних санкцій проти рф.

Підтримують новий p(ф)ашизм.

Лідер Киргизстану зателефонував президенту росії та підтримав агресора й тирана. Зокрема, політики обговорили ситуацію щодо проведення державою-агресором "спеціальної воєнної операції" на території України. Садир Жапаров також переклав на офіційний Київ відповідальність за провал Мінських домовленостей і підтримав дії росії щодо так званого "захисту мирного населення Донбасу".

Піддаються російському впливу.

Вірменія, громада якої досить широко представлена, як в Україні, так, зокрема, і у Львові, з одного боку перед початком війни відмовилася визнавати незалежність квазіреспублік на Донбасі. А з іншого - вірменські ЗМІ повністю відпрацьовують темники російської пропаганди, не подаючи актуальної інформації про геноцид, який рашисти влаштували в Україні.

Загалом Вірменія намагається не втручатися: вона надає дипломатичну підтримку своєму союзнику росії, але в іншому переважно зберігає мовчання. Однак під час голосування у Раді Європи про виключення рф із цієї організації Вірменія була єдиною державою (крім самої росії), яка проголосувала проти.

Також з'являється інформація про вірменських найманців, які воюють проти України.

Зазначимо, що посольство Вірменії в Україні переїхало з Києва до Львова та Ужгорода.

Водночас ми не знайшли заяв вірменської громади Львова стосовно засудження російського вторгнення в Україну. Зокрема на Facebook-сторінці "Львівська обласна вірменська громада "Ахпюр" останній допис датований 5 січня. 

--//--

Ще одним ймовірним союзником у війні росії проти України, називають Таджикистан. Як зазначив ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін, глава кремля цілком зможе дотиснути ці країни до цинічної агресії.

--//--

Влада Туркменістану останній час була сконцентрована на виборах. Тому особливо уваги Україні не приділяла. Водночас туркменські ЗМІ не згадують про російське вторгнення. Також Туркменістан звинуватили в тому, що він залишив своїх громадян на території України й не надає їм допомоги.

--//--

Казахстан вважають тісним союзником рф. Зокрема, Казахстан є членом низки міжнародних організацій, створених за ініціативи Росії для інтеграції колишніх пострадянських країн: СНД, ОДКБ та Євразійський економічний союз. 

За даними американських журналістів, росія просила Казахстан долучитися до своїх окупаційних військ в Україні, проте останній відмовив. Перед цим уряд Казахстану заявив, що не визнає так звані "республіки" на Донбасі та виключив можливість перекидання своїх миротворчих сил туди за проханням рф.

1 березня, на шосту добу повномасштабної війни росії проти України, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв запропонував своє посередництво в перемовинах щодо перемир’я. Він також провів розмову з Путіним і закликав знайти компроміс з Україною.

Однак, також стало відомо, що Казахстан надішле Україні гумдопомогу через Польщу.

Нейтральна позиція з українським ухилом. 

Попри підписану з росією напередодні її вторгнення до України союзницьку декларацію, офіційно Азербайджан зайняв нейтральну позицію щодо війни між двома країнами. При цьому всі медіа, які перебувають під контролем влади Азербайджану, підтримують позицію Києва.

Однак, як повідомляв Президент України Володимир Зеленський, він домовився зі своїм азербайджанським колегою Ільхамом Алієвим на час війни з росією про безоплатне пальне для українських медиків і рятувальників.

"Добрий друг України Ільхам Алієв, президент Азербайджану, з яким я проговорив, що нашій країні не вистачає нафти, не вистачає нафтопродуктів, і все непросто. Але тепер все буде", – розповів Зеленський.

Також на другий день після початку військових дій Азербайджан заявив про надання гуманітарної допомоги Україні.

--//--

Узбекистан зайняв нейтральну позицію щодо нападу росії на Україну. Проте один із найбільших банків країни заявив про призупинення грошових переказів з рф.

Війна, яку розпочав новий фашизм на чолі з президентом росії Володимиром Путіним, це не та ситуація, де вдасться просто перечекати й тихенько відсидітись. Росія устами своїх пропагандистів чітко заявляє, що на Україні вони не зупиняться. Це означає, що кожна країна, яку божевільний фюрер вважатиме своєю опинитися під ударом. Якщо звісно від армії рашистів ще щось залишиться після зустрічі з українською армією.

Також треба розуміти, що росія вже покрила себе ганьбою на століття. Країна, яка в одну мить із парадигми "ми народ пабєдітєль" перетворилась в очах усього світу на фашистів та окупантів втратила своє значення назавжди. Міф про могутність російської армії також повністю зруйновано.

Країни, які сьогодні вирішили підтримати фашистів із росії, або намагаються уникнути конфронтації з ними, повинні чітко усвідомлювати, що в очах українців та усього світу вони поплічники фашистів та мовчазні співучасники злочинів та геноциду проти українського народу. Їх доля - бути ізгоями. Обираючи російські гроші вони повинні розуміти, що в результатів втратять все.
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ